Avioliittokeskustelun kääntö: Vihkiikö kirkko jos valtio ei?
Helsingin sanomissa nimimerkki "Kristitty nuori äiti" puolusti 16-vuotiaana solmimaansa avioliittoa. Hän oli ollut aikanaan raskaana ja totesi "Jos avoliitossa eläminen sotii nuorten arvoja vastaan, ei ole oikein viedä syntyvän lapsen oikeutta ehjään perheeseen vain siksi, että vanhemmat ovat lain mukaan vielä alaikäisiä."
On selvää, ettei kirkko voi ohittaa lakikirjaa juridisesti vihkimällä sellaista paria, joka ei maan lain mukaan voi naimisiin mennä. Lienee uskonnonvapauden vuoksi yhtä selvää, ettei maallinen laki voi kieltää rituaalia johon kaikki osallistuvat vapaaehtoisesti ja jossa kukaan ei vahingoitu. Kirkko voi sanoa "vihkivänsä", jos ei väitä toimituksella olevan maallisen lain edessä juridisia seurauksia.
Eikä tämä olisi vaatinut edes uskonnonvapauteen vetoamista. Uskonnottomien palvelukeskus Pro-Seremonioille on ilman muuta ollut selvää, että myös samaa sukupuolta olevien parien tilaisuuteen voidaan järjestää puhuja.
Miksi siis esimerkkitapauksessa jokin kristillinen kirkko ei olisi voinut siunata alussa mainitsemaani liittoa? Miten pitkälle kirkko on valmis olemaan vihkimittä valtion pyynnöstä -- ajatellaan tässä vaikkapa Saksaa natsien hallinnassa tai Etelä-Afrikkaa.
Ajankohtaisempaan aiheeseen palaten: Jos kirkko olisi todella edelläkävijä, se ei miettisi 2017 vihitäänkö homoja, vaan olisi vihkinyt jo ennen vuotta 2001.
11 kommenttia
Valaisevaa kääntää asioita joskus ylösalaisin. Luterilaisen käsityksen mukaan kirkko ei voi kirkkona vihkiä, jos valtio ei pyydä, koska avioliittoa hallinnoi luterilaisen teologian mukaan valtio. Jossain äärimmäisessä hädässä kirkko voisi ottaa hoitaakseen valtion tehtäviä (piispoista voisi vaikkapa tulla “hätäpresidenttejä”) mutta silloinkin kirkko vihkisi maallisen regimentin edustajana. Siunata kirkko toki voi ihmisiä tai asioita riippumatta valtion näkökannoista.
Vesa Hirvonen
Jori, kirkko ei teologiansa vuoksi voi vihkiä ilman valtion pyyntöä (tai valtiona toimimista), koska luterilaisen teologian mukaan avioliitto on valtion asia. Kirkolla ei ole omaa avioliittoa, johon vihkiä. Siunaus on eri asia.
Vesa Hirvonen
Jukka Kivimäki :”tse asiassa millään muullakaan uskontokunnalla ei ole “omaa” avioliittoa. ”
Tähän oli pakko vastata, vaikka se maksaa. Länsimaiden vanhinrta kanonista oikeusjärjestelmää noudattavan ortodoksisen avioliittokäsityksen mukaan avioliitto ei ole pelkkä yhteiskunnallinen sopimus eikä se “perustu sukupuolineutraaliuteen vaan juutalaisuudesta omaksuttuun käsitykseen elämän jatkamisesta miehelle ja naiselle annettuna mahdollisuutena ja velvollisuutena.”(Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo 21.5.2014)
Inhoaako evl.kirkko juutalaista käsitystä?
Mielenkiintoinen näkökulma blogistilta.
Uskonnollista ja/tai kulttuurillista vihkimistä voidaan todellakin tarkastella ihan eri käsitteistöllä oikeustoimea tarkoittavaan vihkimiseen verrattuna.
Ilmoita asiaton kommentti