Auto – välttämätön

Suomi saa uuden hallituksen, jonka hallitusohjelmaa on pitkään rakennettu. Miten me osana muita suomalaisia voisimme toimia toisia kunnioittavasti ja löytää hyvät ratkaisut elämän haasteisiin?

Olkoon rakkaus vilpitön, kammokaa pahaa, riippukaa hyvässä kiinni. Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämiset toisianne kohtaan; toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne. (Room. 12:9-10 / FB38)

Moni meistä tarvitsee autoa päivittäin. Tiedämme, että vanhat ja muutenkin halvat autot käytettäessä saastuttaa luontoa paljon enemmän kuin uudet ja kalliit sähköautot.

Jos julkisia kulkuvälineitä ei voi käyttää, niin mitä vaihtoehtoja meillä on?

Minkälainen auto olisi mielestäsi luonnon kannalta paras vaihtoehto (oletuksena: vuosittainen ajomäärä 30000 km ja käyttöaika 10v)?

Pitäisikö vanhojen paljon saastuttavien autojen käyttö kieltää tai laittaa sille haittavero tai miten niiden käyttöä pystyttäisiin vähentämään tai onko sillä mitään merkitystä?

 

  1. Terveydestä moni luopuu helposti. Voisimme vaikuttaa omaan terveyteemme paljon, mutta emme tee sitä. Huomasin sen kun aloin ammuisin tekemään pienen jumpan. Ainaiset selkäsäryt katosi. Miksi en opetellut tapaa jo 50 v. sitten. Ei tullut mielenkään. Siispä kymmeniä vuosia kärsin selän terveysongelmista vain mukavuudenhaluni tähden. Mukavuus kai on syy siihenkin ettei autosta halua luopua.

    Sama juttu painon kanssa. Pari vuotta sitten sain hyvät ohjeet ja melko helposti sain painoni lähes ihannepainon tasolle.
    Näin vältin sokeritaudin ja polvien nivelrikkoja ja ties mitä. Mielialani kohosi ja ja paino laski 10 kg. Vaikutus on sama kuin jos
    olisin siihen asti kantanut kahta 5:n litran vesiämpäriä. Mukavahan se oli syödä ennen paljon pullaa ja keksejä.

    • Niin — , ajattele, että meistä jokainen haluaisi säilyttää hyvän terveyden. Tosin voisimme tehdä enemmän säilyyttääksemme terveytemme. Laiskuus vai mikä on syynä?

    • Se mitä syömme vaikuttaa mielialaan ja se taas motivaatioon. Jos lopetat sokerin käytön huomaat pian mitä tarkoitan.

    • Ok, oikealla ruokavaliolla ja liikunnalla saa pidettyä verensokerin sopivalla tasolla. Hienoa, kun osaat syödä oikein.

    • Ruuansulatusjärjestelmä on yksi ihmeellisimpiä luomistöitä. Mitä paremmassa kunnossa se on, niin sitä paremmin voin henkisesti ja fyysisesti. Suolistomikrobit ja hermosolut yhdessä vaikuttavat mielialoihimme. Syömällä monipuolisesti autamme hyviä mikrobeja ja niiden lajimääriä lisäämään. Yksipuolisella ja makealla ravinnolla saamme aikaan sen että vain tietyt mikrobit ottavat vallan. Ne kykenevät vaatimaan lisää makeaa, kun sitä saavat. Siksi lihomme. Jos laihdutamme niin järjestelmä palauttaa painon nopeasti takaisin. Paino laihdutuksen jälkeen on pidettävä puoli vuotta alhaalla, jotta se ei palaudu. Silti se palautuu muutaman kilon. Siksi useimmat laihdutuskuurit epäonnistuvat. Opittuani nämä asiat, tajusin että minun on pyrittävä huolehtimaan siitä, että suolistomikrobien laatu ja tiettyjen mikrobien määrä pysyy korkeana ja toisten matalana. Tämän ansioista olen saanut useita terveyshyötyjä. Mielialani ei enää kovin herkästi putoa masennukseen ja kun sitä ilmenee, niin tiedän mitä ei pidä silloin syödä. Jos alan syömään makeaa, niin masennus saa lisää valtaa ja mikrobit alkaa vaatia makeaa yhä lisää. Jolloin masennus vain syvenee. Tämä nyt ei ole suoranaista autoasiaa, mutta autokauppoihinkin vaikuttaa omat mielialat. Joten suolistomikrobit kykenevät vaikuttamaan myös päätöksiimme. Jopa auton valintaamme.

    • Kiitos hyvistä kommenteista, Pekka. Olisiko sinulla jossainvaiheessa mahdollisuus tehdä blogi hyvästä ja monipuolisesta ruokavaliossa, jolla moni saisi suoliston toimimaan?

      Olen lukenut lääkäri Antti Heikkilän ohjeita ruokavalioon. Ne ovat yllättäviä, koska poikkeavat THL:n suosituksista.

      Pekka mitä ajattelet seuraavasta?

      Maito:

      https://youtu.be/98ctPiZd69E

      .

    • Ohhoh. Minä laistan Ylen testit. Ties mikä vastaus tulisi. Ehkä saisin saman tuloksen kuin sinä, Pekka.

    • Kiitos Pekka! On hienoa lukea blogiasi. Juhannuksesta alkaa kesälomani blogin kirjoittamisesta K24ssä, mutta elokuun puolivälissä palaan. Toki käyn lomalta lukemassa muiden blogeja ja kommentoimassa.

      Viidessä viimeisessä blogikirjoitusten kommentteista en poistanut kommentteja, vaikka kommentoija oli sellainen joka kirjoittaa nimimerkillä tai jotka oman nimen lisäksi kirjoittaa joskus nimimerkillä. Aiheet valitsin näissä viidessä sellaisiksi, että tulee myös muita kommentoijia kuin normaalisti blogilleni. Toki aiheet olivat hyviä. Elokuussa palaan aiheisiin, jotka enemmän liittyvät kristityn elämää. Lainaan myös Raamattua kuten minulla on tapana. Lisäksi toimitan tarvittaessa talonmiehen hommia, joten palaan vanhaan käytäntöön.

Juha Heinilä
Juha Heinilä
Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.