Armon huoneesta armollisen Jumalan huoneeseen
Lammasportti oli reitti, mitä kautta uhrilampaat ohjattiin Jerusalemin temppeliin. Teurastettavat lampaat koottiin laitumilta kaupungin itäpuolelle, missä oli viimeisiä syöttöpaikkoja ennen portista sisälle astumista. Temppelissä ne teurastettiin rukouksin ja puhtaussääntöjä noudattaen. Ateria tarjottiin eri tarkoituksiin järjestettyjen laulujen ja tekstien resitoinnin kanssa, vietettiin uhriliturgiaa. Uhri ilmaisi milloin kiitosta, milloin syntien anteeksi antamista, milloin yhteyden vakuutusta jne., kuhunkin tarkoitukseen omat kaavansa.
Lammasportin lähellä oli Betesdan vesiallas. Sen äärelle oli vuosien mittaan kokoontunut paljon väkeä. He odottivat veden liikahdusta ja toivoivat parantumisihmettä. Uskomukseen kuului, että veden pursuessa ensimmäinen veteen käynyt tuli terveeksi. Eräät olivat odottaneet jo pitkään, toiset olivat tulleet vain jokunen aika sitten.
- Meidän aikamme ilmiöistä tähän voidaan verrata Lourdesin lähteitä Ranskassa, minne jatkuvasti vaeltaa moni pyhiinvaeltaja.
Erään purim -juhlan aikaan Jeesus tuli paikalle. Hän kohtasi halvaantuneen miehen, joka oli sairastanut 38 vuotta. Jeesus kysyi tahtoiko tämä tulla terveeksi.
Miehen vastauksessa ilmeni miehen yksinäisyys. Hänellä ei ollut ketään, joka olisi auttanut häntä veteen. Hänen tautinsa oli paitsi alentunut liikuntakyky myös läheisten ihmisten puute.
- Äskettäin 73 vuotiaana 13.9.2017 kuolleen norjalaisen sosiaalisen lääketieteen professorin Per Fugellin kuuluisimpia lauseita oli että ihminen on ihmiselle paras lääke.
Betesdan lammikon halvaantuneen syvä ongelma oli auttavan lähimmäisen puute.
Jeesus paransi miehen ja antoi käskyn ottaa mukaansa vuodemattonsa. Toimenpide herätti huomiota. Siitä tuli koko tapahtuman keskeisin sanoman esiin tuoja. Parantunut mies kantoi todistuskappaletta, jonka seuraukset ulottuivat kauaksi eteenpäin.
Juutalaisille tärkeän sapattikeskustelun kautta keskustelun ytimeen tultiin, kun Jeesus puhui kolminaisuusopin suuresta salaisuudesta. Jumala on yksi ja hän on ilmoittanut itsensä kolmena persoonana Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Parantumisihmeen jälkeisissä keskusteluissa Jeesus käsitteli Isän ja Pojan välistä kysymystä.
Betesdan pylväiköltä mies siirtyi Jerusalemin temppeliin, Jumalan pyhäkköön. Altaan luona asunut mies tuli Jumalan asumukseen, Jumalan läsnäolon huoneeseen. Siellä Jeesus kohtasi hänet, esitteli itsensä ja mies sai tietää auttajansa.
Purim -juhlan aikana juutalaisilla oli tapana antaa lahjoja läheisilleen ja naapureilleen. Lahjojen antamista ajatellen juhlaa vietettiin vähän niin kuin nykyisin joulua meidän maassamme. Jeesus antoi miehelle suurimman mahdollisen lahjan, itsensä Vapahtajana, Parantajana, Jumalan ja hänen kansansa yhteyteen pääsemisen.
Näemme että tapahtunut ihme auttoi miehen liikkeelle, johti hänet liturgiseen yhteisöön, Jumalan kansan kokoontumiseen yhdessä toisten kanssa, elävään yhteyteen Jumalan kasvojen edessä, Jumalan siunaamaan ylistävään ja palvovaan elämän osallisuuteen. Tässä pyhän kansan kokoontumisessa Jeesus hänelle ilmaisi itsensä.
- Yhä edelleen pätee sama sääntö: Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen kirkon pyhään toimitukseen, yhteiseen messuun osallistumisesta.
Betesda on arameaa ja tarkoittaa "Armon huone". Temppeli on Jumalan läsnäolon paikka ja siksi juuri siellä mies sai kohdata Vapahtajamme armahtavan sanan. Hän pääsi armahtavan Jumalan tuntemiseen.
21 kommenttia
Myös juutalaisen salaperäisen Shamirin sanottiin parantaneen. Ruotsalainen insinööri Henry Kjelsson kertoo kirjassaan Teknik i forntiden että heprealaiset paransivat sairaitaan Betesdan vesialtaassa radiumilla. Ylälähteen vesi johdettiin lammeen vesitunnelissa, jossa välillä oli allaskammio, jossa oli kaksi radiumsauvaa. Kun vesi oli kyllästynyt se päästettiin altaasta tunneliin, mitä myöten se syöksyi ala-lammikkoon ja kuohutti sitä ja vesi sai parantavan voiman. Radiumin atomipaino 226 (kokonaislukuna) vastaakin heprean gematriassa sanaa ’parantaminen’, mutta myös verbejä polttaa, hehkua ja jopa ’kirota’. Eli myös ko. aineen vaarallisuus tunnettiin. Tarkoitettu sana on ’arka’, joka esiintyyy hepreassa myös muodossa aroka ja tarkoitti sekä haavasidettä että haavojen parantamista. (Ks. Jesaja 58:8) Arokan gematriassa aleph on 1, resh on 200 koof on 20 ja hee on 5, siis 226. ’Arka/aroka/arukah’ on substantiivi, joka tarkoittaa haavojen umpeen kasvamista eli paranemista. Sana muistuttaa hauskasti suomen vastaavaa, sillä haavathan ovat ’arkoja’. Radiumia käytettiin myös nykyaikana alussa runsaasti lääketieteellisiin hoitoihin. Tehosi erittäin hyvin mm. syöpiin. Shamirissa näyttää siis olleen myös radiumia.
Seppo
Kiitos kommentista.
Jeesuksen tekemien ihmeiden tapahtuminen ei ollut itsetarkoitus, vaan niihin sisältyi sanoma Jumalan valtakunnan esiintulosta. Tässä mielessä ne erosivat muista maailmassamme sattuneista tilastollisista harvinaisuuksista tai selittämättömistä tapauksista.
Yhä edelleenkin kaikkien niiden ihmeiden tekijä, jotka tapahtuvat evankeliumin mukaisesti, varsinainen tekijä on Jeesus, Jumala ja ihminen yhdessä persoonassa.
Henry Kjelssonin teosten maailmankuva on aivan toiselta aikakaudelta ja eri puolella maailmaa kuin Jeesuksen ajan Pyhällä maalla asuvien ihmisten maailmankuva. Nykyajan mielikuvat eivät kohtaa tuon ajan toimia eikä ajatusmalleja. Niinpä pidän hänen rakenteitaan pelkästään vilkkaan mielikuvituksen tuotteina.
Seppo
Kiitos viittaamastasi tekstistä. Mielenkiintoinen vaikkakin merkittävää vain kabbalan sisäisenä ajatustuotteena.
Esille nostamasi heprean sana ” šāmîr ” , שָׁמִיר , on sana jolle ranskalainen huippututkija Philippe Reymond antaa neljä vastinetta:
Ensinnäkin hän sanoo, että merkitys on epävarma, mutta esim. Jes. 32:13 ja Jes. 5:6 se merkitsee piikkikasvin piikkejä: ”ohdakkeita ja orjantappuroita”.
Toiseksi hän antaa kolme kohtaa, joihin vanha tulkintaperinne antaa merkityksen ”timantti”. Jer. 17:1; Hes. 3:9 ja Sak. 7:12.
Kolmanneksi maskuliinisena erisnimenä .
Neljänneksi sanaa käytetään paikannimenä.
Kaikkiaan sanaa käytetään 11 kertaa Vanhassa testamentissa.
Viittaamiisi kabbalan selityksiin en usko Betesdan pylväikköaltaiden tapahtuman yhteydessä.
Purim -juhlaa juutalaiset ovat viettäneet muistellakseen pelastumistaan kuningatar Esterin toiminnan ansiosta. Purimia, פורים, vietetään juutalaisen kalenterin mukaan adar -kuun 14. päivänä.
Sen aikana luetaan Esterin kirja kahteen kertaan, ensimmäisen kerran juhlan alkaessa illalla ja toisen kerran seuraavana päivänä. Juutalaisen kalenterin vuorokausi vaihtuu illalla, näin myös purim -juhla.
Jeesuksen aikoihin Esterin kirja luettiin heprealaisen tekstin mukaisesti noin 1,5 miljoonan ihmisen keskuudessa, jotka puhuivat arameaa ja kreikkalaisen tekstin mukaisessa muodossaan noin 7-9 miljoonan ihmisen keskuudessa, jotka puhuivat kreikkaa. Ruotsalaisessa Bibel 2000 ja meillä suomalaisessa Raamatussa Esterin kirja sisältyy heprealainen tekstimuoto Vanhaan testamenttiin, mutta Jeesuksen aikana laajemmalla alueella käytetty kreikkalainen tekstimuoto on käännetty Vanhan testamentin apokryfien joukkoon.
Purin -juhlan viettoon kuuluvat myös lahjojen anto ja iloitseminen mitä värikkäimmin muodoin.
Sunnuntain 17.9.2017 evankeliumi on Joh. 5:1-15 missä tapauksesta kerrotaan.
Vietämme maakunnallista juhlaa Vehmaan Pyhän Margaretan kirkossa klo 10 pidettävässä messussa. Jos Herra suo, niin kuvassa näkyvä prinsessa Colette laulaa ja minä saarnaan.
Sunnuntain esittelyä osoitteessa
http://notes.evl.fi/Evkirja.nsf/keFI?OpenPage&dindex=20170917
Ilmoita asiaton kommentti