Abrahamin lapset – sama Jumala
Sofian kulttuurikeskus jatkaa uskontojen välisen vuorovaikutuksen ja keskinäisten erojen pohdintaa. Aasian suurien uskontojen jälkeen nyt kevätkaudella aiheena ovat Lähi-idän uskonnot juutalaisuus, kristinusko ja islam. Lauantaina 27.4. seminaari käsittelee islamia.
Ortodoksinen kristillisyys arvostaa toisten uskonnollisia kokemuksia. Siihen kuuluu suvaitsevaisuus ja keskinäinen kunnioitus. Tärkeää on oppia tuntemaan myös muiden näkökulmia. Globaalisuus tuo uskonnot jokaisen ihmisen olohuoneeseen ja se alleviivaa ymmärtämisen tärkeyttä.
Pahimpia esteitä vuoropuhelulle on tietämättömyys ja tuntemattoman pelko. Usein kyse on valtapolitiikasta, jossa on tarpeen löytää ulkopuolisia viholliskuvia. Esimerkiksi se, että islam on noussut keskusteluun, ei ole niinkään uskonnonvastaisuutta, vaan muukalaisuuden ja toiseuden pelkoa.
Dialogi uskontojen kesken syventää omaa ymmärrystä kristillistä traditiota kohtaan, kun vertaamme sitä toisiin uskontoihin. Näillä kaikilla kolmella uskonnolla on sama Jumala. Itse asiassa islamilaisuus on syntynyt ”ortodoksisuuden varjossa”. Muhammedin hengellinen oppi-isä oli ortodoksipappi.
Osaltamme olemme täällä Sofiassa edelläkävijöitä. Kirkot ovat vaiti. Keskustelu somessa on monesti fundamentalististen pienryhmien terroria. Suurta osaa ihmisiä tällainen suunsoitto ei kosketa ollenkaan. On todellinen häpeä, että julkisuudessa saavat paljon tilaa pienet kuppikunnat. Meidän muiden pitäisi aktivoitua keskusteluun ja torjua vihapuhe.
Juutalaisuus ja islam tuovat monikulttuurisuutta ja sitä kautta henkistä rikkautta Suomeen.
sofia.fi 24.4.2019
68 kommenttia
”Islamin” juuret ennen Muhamedia olivat vuosisadat jolloin Kristinusko ja Uusitestamentti levisivät jakaantuneen (idän ja lännen kirkon) mukana. Gnostilainen ja Kristinuskosta erkaantunut hengellinen spiritualistinen uskonnollinen suuntaus kiteytyi ajan saatossa juurikin islamiin. Kansanomaisesti ja teologisesti voisi ajatella islamin olevan yksi varhaisista Kristinuskon lahkoista, jossa Jeesuksen Jumaluus kiellettiin pääsääntöisesti.
Koraania lukiessa ei voi olla huomaamatta, että sen kirjoitukset olisivat vailla mitään pohjaa, ilman Uudentestamentin kirjeiden tuntemista. Onkin selvää, että UT:n erilaiset gnostilaiset tulkinnat ovat osa tämän uskonnon ydinmehua. Kuten Kristinusko on lähtöisin Juutalaisista, niin samoin on islam lähtöisin Kristillisen Kirkon juurilta. Perusta on yhteinen mutta eriytyminen on selkeästi tapahtunut jo ensimmäisillä vuosisadoilla.
Toteat Ismo, että ”islamin voisi ajatella olevan yksi kristinuskon lahkoista”.
Tähän tulokseen tulee myös Ilmari Hiidenlehto kirjassaan – profeetta Muhammedin haamu, jossa hän toteaa lähdekriittisen historiankirjoituksen lopputuloksena Muhammedin häipyvän historian aaveeksi, kun ”suuri osa Koraanin teksteistä osoittautuu varhaisen kristillisen lahkon omaisuudeksi.” Hiidenlehto myös toteaa, että ”Muhammed ilmestyy historiallisiin lähteisiin noin kaksisataa vuotta oletetun elinaikansa jälkeen”.
Koraania on pidetty Muhammedin sanelemana kirjana, joka ”todistaisi myös hänen historiallisuutensa”. Hänestä ei kuitenkaan ole kuin pari mainintaa, kun sensijaan Mooses mainitaan Koraanissa yli sata kertaa. Jäljet ovat aika selvät.
Yksi islamin ominaisuus, jonka seuraukset ovat lähes päivittäin näkyvissä on – kuolemankultti. Siitä eräänä seurauksena on väkivallan hyväksyminen ja sen ihailu. Kuten tiedämme heidän marttyyrinsa nousevat suoraan paratiisin korkeimmalle tasolle. Tarkoituksen kyllä tiedämme.
Tuo kuolemankultti kertoo kyllä jostakin sellaisesta hengen vallasta, jota vastaan kristillinen usko joutuu vakavasti ja lujasti kamppailemaan.
Ottomaanien invaasion aikana 1529 Luher kehotti keisari Kaarle V:tä ja saksalaisia taistelemaan maallisessa sodassa turkkilaisia vastaan. Hän kuitenkin totesi, että ”henkinen sota vierasta uskoa vastaan on pidettävä erillään maallisesta”. Luther hyväksyi siten maallisen sodan ottomaaneja vastaan. Kysymys on siten oikeutetusta sodasta, koska myös ”sotilaat voivat kuulua autaalliseen säätyyn”.
Myöhemmin kun Suleiman yritti úudestaan tunkeutua Eurooppaan, jota Luther piti Jumalan rangaistuksena. Luther myös tuki muslimivaaran uhatessa julkisesti Ferdinand I Habsburgin sotaa ottomaaneja vastaan. Protestantit kuitenkin vaativat myönnytyksiä katolisilta ja Habsburgeilta tuen ehtona. Kuvaavaa on että Luther totesi tuolloin: ”Antikristus on sama kuin paavi ja turkkilaiset yhteensä.” Olisiko tuo kenties katsottava senajan vai tämän ajan ”vihapuheeksi.”
Islamista puhutaan ”rauhan uskontona” Arkikokemus kertoo kyllä jostakin muusta. Rauha tulee kun vääräuskoiset on alistettu. Muslimivljeskunnan pääteoreetikko tiivistää asian seuraavasti:
”Kyllä se on rauhan uskonto, mutta siinä milessä, että islam pelastaa ihmiskunnan palvomasta ketään muuta kuin Allahia ja alistaa kaikki kansat Jumalan määräysvaltaan” (Hiidenlehto)
….Muslimivljeskunnan pääteoreetikko Sayyid Qutb.
Herra Pentti, vielä selkeyden vuoksi kysyn, että ymmärrätkö, että kristinusko ja islam ovat syntyneet eri hengellisestä lähteestä. Kristinusko Pyhästä Hengestä, ja islam jostain aivan muusta?
Antti, ”Lähetyskentillä, jos jostain pitää ajaa ulos paha henki, annan isäntieni tehdä sen.”
En tiedä oletko sattunut lukemaan norjalaisen teologian tohtorin Tormod Engelsvikenin kirjan – Vapaaksi paholaisen vallasta, joka käsitelee kyseistä asiaa Raamatun näkökulmasta. Varsin mielenkiintoinen ja tervehenkisesti kirjoitettu kirja. (Perussanoma Oy)
Pentti; ”Vanhimpien kirkkokuntien alueet ovat Lähi-idässä.”
Kaipa tuo lienee ”kaikkien” tiedossa, mistä lähetystyö sai alkunsa ja kenen kehoituksesta. Antiokiahan oli alunperin hellenistinen kaupunki, josta tuli varhaiskristillisyyden keskus. Se tulee ilmi myös (Apt:14).
En tiedä sitten kumpi olisi ollut parempi, Rooman imperiumin pysyminen pakanallisena, kuin sen muuttuminen kristilliseksi, vaikka kirkosta muodostuikin hierarkinen laitos. Katolinen kirkko on kuitenkin osaltaan tuonut kristinuskon myös pohjoismaihin.
Isä Ambrosius. ” Itse asiassa islamilaisuus on syntynyt ”ortodoksisuuden varjossa”. Muhammedin hengellinen oppi-isä oli ortodoksipappi”. Voitko hieman valaista tätä. Eikö enkeli Gabriel sittenkin ollut Muhamedin hengellinen oppi-isä?
Ilmoita asiaton kommentti