Blair varoittaa: Islamistien ajattelu levinnyt laajalle

Britannian entinen pääministeri Tony Blair varoittaa, että islamistinen ääriajattelu on saanut laajaa kannatusta muslimien keskuudessa ympäri maailmaa. Blairin mielestä lännen täytyy nousta vastustamaan opetusta, jonka mukaan se haluaa ”tukahduttaa islamin”.

Blair puhui syyskuun 11. päivän terrori-iskujen muistopäivässä New Yorkissa.

Blairin mukaan suhteellisen pieni määrä muslimeita ryhtyy väkivaltaisiin tekoihin ja liittyy Isisin kaltaisiin ryhmittymiin, mutta heidän näkemyksillään on laajaa kannatusta.

– Salaliittoteoriat, jotka innoittavat monia jihadistien kirjoituksia, ovat laajalti omaksuttuja jopa valtaväestön keskuudessa joissakin muslimimaissa, Blair sanoi Guardianin mukaan.

– Joka päivä miljoonille koululaisille eri puolilla maailmaa – ei pelkästään Lähi-idässä – opetetaan sellaista maailmankuvaa ja oman uskonnon tulkintaa, joka on ahdasmielistä, ennakkoluuloista ja sen vuoksi globaalissa maailmassa vaarallista.

Entinen pääministeri myönsi, että muslimiyhteiskuntien valtaväestön kannattamien ajatusten kyseenalaistaminen saattaa vaikuttaa siltä, että hyökätään muslimeita eikä pelkästään ekstremistejä vastaan. Blairin mukaan tämä huoli ei saa estää toimimasta.

– Jos suuri määrä ihmisiä todella uskoo, että Yhdysvallat ja länsi eivät kunnioita islaminuskoa ja haluavat tukahduttaa sen, ei ole yllättävää, että jotkut pitävät väkivaltaa hyväksyttävänä sorrettujen ”kunnian” palauttamiseksi.

– Jos nuorille opetetaan, että juutalaiset ovat pahoja, tai että jokainen, joka on eri mieltä uskonnosta, on vihollinen, on päivän selvää, että tällaiset ennakkoluulot joissakin tapauksissa johtavat samansuuntaiseen toimintaan.

– Osissa muslimiyhteisöä kielenkäyttö on kärjistynyt erittäin vihamieliseksi ja uhkaa rauhallista yhteiselämää. Tähän puheeseen vastaaminen on elintärkeä osa taistelussa ekstremismiä vastaan, Blair sanoi.

Edellinen artikkeliTuusulan seurakunta saa kasarmilta seurakuntakeskuksen
Seuraava artikkeliValtio korvaa seurakunnille turvapaikanhakijoiden majoittamisen

Ei näytettäviä viestejä