Berliinin suomalaispappi: Turvattomuuden tunne Saksassa lisääntyy

Itäisen Saksan alueen suomalainen pappi Päivi Lukkari arvioi, että myöhään eilen Berliinissä tehty terrori-isku lisää Saksassa turvattomuuden tunnetta.

Lukkari ei muuten halua tässä vaiheessa ottaa kantaa tai arvioida vielä tilannetta. Tutkimukset tapahtuneesta ovat vielä kesken.

– Viittaisin ehkä varovaisesti Pariisiin vuosi sitten. Siellä oli myös terrori-isku adventtiaikana, ja se vaikutti kyllä yleisesti Saksassa sellaiseen yleisen turvattomuuden lisääntymiseen. Yhtäkkiä täällä tajuttiin, että ihan oikeasti eletään turvattomassa maailmassa, myös Keski-Euroopassa, Lukkari toteaa.

Hän kertoo Pariisin iskun jälkeen Saksassa keskustelussa spekuloidun, isketäänkö sinnekin ja mikä suuri kaupunki ehkä voisi olla kohteena.

– Vaikuttaako tämä nyt joulun alla sitten siihen, että ihmiset lähtisivät kirkkoon etsimään sitä, onko kirkolla tässä tilanteessa sanottavaa, Lukkari pohtii.

Berliinin suurimmalle joulutorille kaupungin ydinkeskustan Breitscheidplatzille myöhään eilen illalla tehty terrori-isku aiheutti 12 ihmisen kuoleman. Lisäksi miltei 50 loukkaantui.

Saksalaismedioiden mukaan iskun tekijäksi epäillään viime vuonna Saksaan Pakistanista tullutta turvapaikanhakijaa.

Saksan kirkot ovat tarjonneet yleisölle apuaan kriisin keskellä. Berliinin kirkoissa on tänään hartauksia, esimerkiksi kuuluisassa Gedächtniskirchessä aivan iskun tapahtumapaikan lähellä on hartaus illalla.

Lukkarin mukaan Berliinin-Branderburgin ja Schleesian Oberlausitzin maakirkko ei ole ilmoittanut mistään yleisestä kirkkojen aukiolosta, mutta joissakin seurakunnissa on tänään rukouksia rauhan ja uhrien omaisten puolesta.

– Jotkut seurakunnat pitävät myös kirkkoja auki, ja paikalla on joku työntekijä. Myös muuta keskusteluapua ja auttavia puhelimia on tarjolla, Lukkari tietää.

Saksan yhdistynyt evankelinen kirkko EKD on jo julkaissut osanottonsa ja rukouksensa uhrien muistoksi.

Seurakuntalaisiaan eli itäisessä Saksassa asuvia suomalaisia Lukkari ei vielä tämän aamun kuluessa ole ehtinyt tavata, mutta Facebookin keskustelupalstalla hän kertoo paikallisten suomalaisten käyvän tapahtuneesta keskustelua.

– Kommentit ovat siellä sen tyyppisiä, että ihmisiä rauhoitellaan ja muistutetaan, että meillä on kaikki kunnossa. Mietitään myös sitä, miten tämä tapahtunut vaikuttaa ihmisten joulutorikäyttäytymiseen viimeisellä adventtiviikolla. Joulutorit ovat Saksassa iso juttu, suurimmat niistä kokoavat valtavia ihmismassoja, Lukkari sanoo.

Ylipäätään nyt on Lukkarin mielestä tärkeää olla lietsomatta paniikkimielialaa.

– Sellaisesta ei olisi nyt kenellekään mitään apua eikä iloa, Päivi Lukkari sanoo.

Kuva: Olli Seppälä. Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliToivakassa diakonin virkaan sisältyy vuonna 2017 papin töitä – syynä seurakunnan taloustilanne
Seuraava artikkeliJediusko ei saanut uskonnon statusta Britanniassa

Ei näytettäviä viestejä