Atte Kaleva: Jihadisteja on arvioitava islamilaisista lähtökohdista

Terrorismin tutkija, kapteeni Atte Kalevan mielestä jihadisteja eli pyhää sotaa käyviä islamilaistaistelijoita pitää arvioida, lähestyä ja tutkia islamilaisista lähtökohdista käsin. Koska jihadistit itse mieltävät itsensä ensisijaisesti hurskaiksi muslimeiksi, ei uskonnon näkökulmaa voi sivuuttaa heistä puhuttaessa.

Atte Kalevan haastattelu lähetettiin 17.7. Ylen Ykkösaamussa ja Ajantasassa. Kalevalla on myös henkilökohtaista kokemusta elämästä jihadistien parissa, koska hän oli islamistitaistelijoiden panttivankina Jemenissä yhdessä vaimonsa kanssa useita kuukausia vuodenvaihteessa 2012-2013.

Atte Kalevan mukaan länsimaissa halutaan nähdä islam rauhan uskontona ja unohdetaan, että monien islamilaisten mielestä kyse on militantista ja suvaitsemattomasta uskonnosta. Toisaalta hän painotti, että kaikista muslimeista ei koskaan tule pyhän sodan taistelijoita.

Atte Kaleva kiinnitti huomiota siihen, että jihadistit eivät ole vain nuoria miehiä, vaan ainakin Syyriassa ja Irakissa myös enenevässä määrin nuoria naisia.

Merkittävänä kannustimena taisteluun on Kalevan mukaan islamilainen legenda siitä, että kuollut taistelija on marttyyri, joka ei koe haudan kauhuja, vaan saa lennellä linnun selässä paratiisin yllä tuomiopäivään asti ja pääsee sitten ikuiseen paratiisiin.

– Minulla on kyllä vaikeuksia ymmärtää sellaista uskonnollista kiihkoa, jossa uskotaan, että kun tapan muita ja asetun itse alttiiksi tappamiselle, pääsen paratiisiin. Eikö siinä edes ennen aseen laukaisemista tule kertaakaan mieleen, että entä jos tämä kaikki on vain keksittyä, Kaleva pohti.

Atte Kaleva kannusti imaameja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kalevan mukaan reaktiot ja pohdinta liittyen islamilaisten ääri-ilmiöiden torjuntaan pitää nousta islamilaisen yhteisön sisältä, jotta niillä olisi vaikutusta.

Haastattelun voi kuunnella kokonaisuudessaan täällä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAtte Kaleva: Jihadisteja on arvioitava islamilaisista lähtökohdista
Seuraava artikkeliDBTL-festarit myös ehtoollisen yleisötapahtuma

Ei näytettäviä viestejä