Askola: ”Jumalan herkkupöytä on yksi ja yhteinen”

LS askola saarnaaDSC 5759LÄHETYSJUHLAT Helsingin Messukeskuksessa pidetyssä Lähetysjuhlien jumalpalveluksessa saarnasi piispa Irja Askola. Hän puhui Jumalan pitopöydästä, joka on kaikille avoin. ”Mutta onko Jumalan avoin ruokapöytä liian villi ajatus meille”, Askola kysyi saarnassaan ja myönsi ”avaran armon karsastuksen” olevan tuttua itselleenkin.

”Mitä siitä nyt tulee, jos Jumalan valtakunnan täysi jäsenyys ja kaikki täydet herkkulautaset ovat

kaikkien saatavilla? Tarjolla ja saatavilla ilman mitään ehtoja, vailla kontrollia tai edes lupausta kilvoittelun onnistumisesta. Vuorosanat vaihtelevat vuosisadoista toiseen, mutta samaa karsastusta avaralle armolle ja kaikille avoinna olevalle ruokapöydälle tunnistan aina välillä itsessäni ja kanssakristityissäni.”

Askolan mukaan ”Jumalan ehtoja asettelematon armo huikaisee, se ravistelee meitä järjestyksen ihmisiä”.

Askolan saarnan tekstinä oli Luukkaan evankeliumin 14 luvun jakeet 16-24, joissa Jeesus kertoo vertauksen suurista pidoista.

”Millainen sitten on Jumalan ruokapöydän ruokalista”, Askola kysyi.

”Minä löydän sieltä armon, mitä mikään häpeä, keskeneräisyys eikä syyllisyys turhenna. Löydän anteeksiannon, joka lohduttaa juuri silloin, kun aioin juuttua menneeseen ja unohdin uuden aloittamisen mahdollisuuden. Löydän kutsun yhteyteen, jossa erilaiset kuuluvat samaan joukkoon. Silloin häpeän halvaannuttamat tai rikkomusten sitomat kutsutaan yksinäisyytensä vankiloista kohtaamisen iloon. Ja jälleen kristinuskon ydinviesti raikuu: tervetuloa! Tervetuloa kaikkien herkkujen äärelle, kaikesta huolimatta tai juuri siksi.”

Saarnan lopussa Askola sanoi, että ”Jumalan juhlapöydän vitamiini” rohkaisee ylittämään rajoja ja muureja.

”Jumalan herkkupöytä on yksi ja yhteinen. Tähän juhlapöytään kutsutut ja tässä ruokapöydässä ruokitut jakavat kokemansa eteenpäin: Jumalan ruokapöydästä ja kristittyjen kokoontumista leviää eteenpäin vapauden, ilon ja luottamuksen tuoksu!”

Edellinen artikkeliAstrid Lindgrenin kirjojen hahmot uskonnollisesti avoimia
Seuraava artikkeliHistoriallinen päätösmessu Lähetysjuhlilla – yleisöltä spontaanit aplodit

Ei näytettäviä viestejä