Askola ja Vikström HS:ssa: Toivomme kärsivällisyyttä niiltä, jotka kokevat kirkon avioliittokannan e

Helsingin piispa Irja Askola Porvoon piispa Björn Vikström toivovat, että papit eivät hämmentäisi sateenkaariparien juhlapäivää kirkkopoliittisilla irtiotoilla. Askola ja Vikström kirjoittavat näkemyksistään Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

”Toivomme kärsivällisyyttä niiltä, jotka kokevat kirkon kannan epä­oikeudenmukaiseksi, kuten myös papeilta, jotka haluaisivat vihkiä jo nyt.”

Piispat kertova ohjeistaneensa omissa hiippakunnissaan papistoa siten, että he 1.3. jälkeen pyydettäessä ja halutessaan osallistuisivat samaa sukupuolta olevien parien hääiloon. Lisäksi pappi voi kirkon edustajana rukoilla Jumalan siunausta avio­parille kirkossa, hääjuhlassa tai heidän kodissaan maistraatissa solmitun avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen avioliitoksi muuttamisen jälkeen.

”Kirkon rukousperinne, musiikki ja symbolit tarjoavat monia mahdollisuuksia kauniin ja mieleenpainuvan tilaisuuden toteuttamiseen. Luotamme siihen, että papistollamme on luovuutta, tilannetajua ja herkkyyttä tähän”, piispat sanovat.

Askola ja Vikström kirjoittavat myös ”onnettomasta vastakkainasettelusta” Raamatun ja lähimmäisenrakkauden välillä.

”Asetelma ei ole uusi. Vastaavalla tavalla on aikoinaan kiistelty orjuudesta, naisen ja miehen tasa-arvosta ja yhteiskunnan demokratisoitumisesta. Kirkon opetus perheestä, seksuaalisuudesta ja avioliitosta on muuttunut vuosisatojen aikana. Ehkäisy, eronneiden vihkiminen, avioesteiden purkaminen sairaiden tai vammaisten osalta ovat saaneet ­uudet sävyt ja käytännöt.”

Kuva: Olli Seppälä. Paavalinkirkon torni Helsingissä.

Lue myös:

Kalliala TS:ssa: Ratkaisu on kahden avioliittonäkemyksen rinnakkaiselo kirkossa

Analyysi: Ensimmäinen maaliskuuta ei tuo kirkkoihin vihkiruuhkaa, ja tässä ovat syyt

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLahdessa Ristinkirkko avoinna MM-kisojen aikana
Seuraava artikkeliKuopiossa esillä kuusitoista versiota Lutherista

Ei näytettäviä viestejä