Arvio: Kovia kokenut kirkkoherra muistelee

Harva kirkkoherra joutuu virkakaudellaan kokemaan oman kirkkonsa tuhoutumisen. Rovasti Osmo Ojansivu toimi Vammalan kirkkoherrana vuonna 1997, jolloin Tyrvään Pyhän Olavin keskiaikainen kirkko tuhopoltettiin.

Ojansivu muistelee nyt elämäänsä ja uraansa kirkon palveluksessa. Papiksi syntynyt -kirjan alkupuoli on hieman pitkäpiimäistä kertomusta nuorukaisen varttumisesta mieheksi ja pappisuran avautumisesta.

Kiinnostavampiin teemoihin päästään, kun Ojansivu vuonna 1990 tulee kansansuosikkina valituksi Vammalan kirkkoherraksi.

Paikkakunnan homovastainen ilmapiiri ilmenee syytöksinä ja uhkailuina. Kirkon tuhopolton jälkeen huhut vain kiihtyvät. Väitettiin jopa, että naimaton, homojen suosijaksi mielletty kirkkoherra oli synneillään aiheuttanut kirkon palon.

Näistä tapahtumista lukeminenkin on järkyttävä kokemus. Onko tosiaan vielä 1990-luvun lopulla seurakunnan luottamushenkilö voinut kutsua kirkkoherran kotiinsa tivatakseen tämän seksuaalista suuntautumista?

Ojansivulla riitti muitakin haasteita. Kirkkoherra joutui pahaan välikäteen taistelussa kirkon virkakysymyksestä. Positiivista energiaa hän puolestaan sai palaneen kirkon jälleenrakennuksesta, erityisesti yhteistyöstä taidemaalarien Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan kanssa.

Lopulta rankasti paineistettu Ojansivu ajautuu syvään masennukseen. Ainoa ulospääsy on jäädä eläkkeelle virasta, joka aikaisemmin tuntui ihannetyöltä.

Kirjassa käsitellään myös Ojansivun suhdetta Kari Mäkiseen. Vammalan kirkkoherra oli mukana junailemassa Mäkistä Turun piispaksi ja myöhemmin arkkipiispaksi. Virasta eroamisensa jälkeen Ojansivu ei kuitenkaan kokenut saaneensa häneltä riittävää tukea.

Papiksi syntynyt on ihmisläheinen puheenvuoro ahdasmielisyydestä ja myös psyykkisen kestokyvyn rajoista. Pahimmillaan papin elämää voidaan syynätä ilman pienintäkään hienotunteisuutta. Kirkkoherra Ojansivukin sai tästä enemmän kuin oman osansa.

Osmo Ojansivu: 
Papiksi syntynyt. 
Warelia 2019. 181 sivua.

Julkaistu Kotimaassa 10.1.

Kuva: Jukka Granström. Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.

Edellinen artikkeliEkumeeninen Neuvosto: Ymmärrys kasteesta on ohentunut
Seuraava artikkeliBlogi: Kari Kanala on kirkon vuoden kasvo mediassa

Ei näytettäviä viestejä