Arvio: Jopa kymmeniä lähtenyt Suomesta kurditaistelijoiden riveihin

Suomalais-kurdilaisen ystävyysseuran puheenjohtaja Sabah Abbas Ali arvelee, että jopa kymmeniä kurdeja olisi lähtenyt Suomesta kurditaistelijoiden riveihin Irakissa ja Syyriassa etenevään pyrkivää Isis-jihadistiryhmittymää vastaan.

– On lähdetty. On ihmisiä, jotka menevät kurdijoukkoihin peshmergan riveihin, Sabah Abbas Ali tietää.

Hän viittaa kurdeihin, jotka olisivat lähteneet taisteluihin niin Irakiin, Syyriaan, Turkkiin kuin Iraniinkin.

Hän arvelee, että lähtijöitä on saattanut olla Suomesta jo kymmenittäin ja jos tilanne pahenee, on mahdollista, että Suomesta lähtisi enemmänkin kurdeja torjumaan Isiksen uhkaa. Myös Euroopasta muualta kurdeja lähtee taisteluihin. Suomessa kurdeja on alle 10 000.

– Tilanne on niin vakava, päivittäin ihmiset kärsivät siitä, mitä IS on tehnyt. Tämä tilanne jatkuvasti laajenee, Sabah Abbas Ali sanoo.

Ihmiset kuulevat jatkuvasti huolestuttavia tietoja sukulaisiltaan myös Suomeen. Erityisesti kurdinuoret ovat huolissaan Isiksen etenemisestä.

Abbas Ali huomauttaa, ettei Isiksellä ole vastassaan suinkaan vain kurdeja.

– IS:n ajatusmaailma on vallata muita maita islamin nimissä, he eivät hyväksyä muita uskontoja kuin omansa.

Noin 100 000 kurdia on paennut viime päivinä Turkkiin Syyriasta. Turkin kurdien PKK-järjestö on kehottanut kurdeja lähtemään Syyriaan ja taistelemaan Isis-järjestöä vastaan.

Abbas Ali itse on Irakin alueelta, Kirkukista. Kaupunki on kurdien hallussa.

– Länsimaat eivät ole lähettäneet maajoukkoja Isistä vastaan. Minun mielestä pitäisi ja Suomenkin pitäisi aseistaa peshmergaa (kurditaistelijoita). Se ei ole vain meidän sota, vaan tämä on terroristisota, joka voi levitä eri puolille maailmaa, hän sanoo.

Myös hänen läheisiään on Kirkukissa.

– He ovat elossa, he eivät tiedä mitä tapahtuu, lapset ovat peloissaan. Kirkukissa kurdimiehet odottavat aseistettuina. Isis tulee niin vahvalla joukolla, heillä on hyvät aseet, panssarit ja niin edelleen. Elämä on täysin erilaista kuin ennen.

Abbas Ali uskoo, että Suomessakin on ihmisiä, jotka voisivat tehdä iskuja jopa täällä.

– Suojelupoliisin pitää olla tarkkana, ihmiset ovat liikkeellä, pitää turvata ihmisten turvallisuus, kun he ovat kierroksella.

Sabah Abbas Ali kertoo, että IS rekrytoi myös Suomessa. Rekrytointitoiminnasta on ollut aiemminkin puhetta julkisuudessa. Suojelupoliisi on aiemmin vahvistanut, että ihmisiä on rekrytoidu Isiksen riviin jopa kadulta. Suomesta Isikseen on mennyt muutama kymmenen henkeä, jotka edustavat alle 20 eri etnisyyttä.

– Isiksen kannattajia on täällä liikkeessä ja he haluavat saada ihmisiä lähtemään, he katsovat islamilaisia nimiä kerrostaloissa ja koputtavat ovia ja käskevät, että sinun tehtävä on jumalalle palvelus, Sabah Abbas Ali kertoo.

Rekrytointiyritysten kohteena ovat olleet myös kurdit, Abbas Ali tietää.

Yksi ilmassa ollut kysymys on ollut kurdien mahdollisuus itsenäistyä vallitsevassa kaoottisessa tilanteessa.

– Se on vaikeaa, kun on sotatilanne. Tällä hetkellä odotamme, että kurdit saavat voiton, itsenäisyyteen varmaan tarvitaan varmaan lisää miettimistä. Miten vahva on esimerkiksi peshmerga ja pystyykö se turvaamaan rajat. Me odotamme, että tilanne voi muuttua. Itsenäisyys on kyllä meidän toivo, mutta milloin?

SUPOsta todetaan peshmergaan liittyen, että SUPOlla ei ole esittää tällaiseen toimintaan lähteneistä arvioita.

Isis-järjestö tunnetaan myös nimellä IS-järjestö (Islamic State).

Edellinen artikkeliEspooseen, Lahteen ja Vantaalle tulossa krematoriolämmön talteenottojärjestelmä
Seuraava artikkeliProfessori: Hallintolaki edellyttää nimityspäätösten perustelua

Ei näytettäviä viestejä