Yusuf Islamin hitti päätymässä virsikirjan lisävihkoon

Vuodesta 1986 käytössä olleeseen virsikirjaan on tulossa suomenkielinen ja ruotsinkielinen lisävihko. Kirkkohallituksen täysistunto hyväksyi ehdotuksen virsikirjan lisävihkosta tämänpäiväisessä istunnossaan.

Uudet lisävihkot on tarkoitus saada seurakuntien käyttöön vuoden 2016 loppupuolella.

Suomenkielisessä lisävihkossa suurelle yleisölle tunnettuja lauluja ovat muun muassa maailman tunnetuimpiin kuuluva virsi Amazing Grace sekä Yusuf Islamin 1970-luvun alussa, tuolloisella Cat Stevens-nimellä levyttämä ja tunnetuksi tekemä Morning Has Broken. Tavoitteena on, että marraskuun 2015 kirkolliskokous päättäisi lisävihkon hyväksymisestä. 

Virsikirjan lisävihkoja valmistelevan työryhmän sihteeri Samuli Koivuranta kertoo aiheesta julkaistussa tiedotteessa, että yksi tavoitteista on löytää uudenlaisia virsiä mukaan. Tekijöiden joukossa vilisee silti tuttuja nimiä. Suomenkielisen vihkon 80 virrestä 24:stä löytyy Anna-Mari Kaskisen teksti. Tuoreempia nimiä virsiympyröissä edustavat muun muassa Laura Sippola, Joonatan Rautio sekä Markus Bäckman.

Lisävihkoihin tulee runsaasti mukaan myös monikielisiä virsiä. Molemmissa lisävihkoissa on käytetty yhteensä 26 kieltä. Virsiä on mukana mm. saamen, viron, ruotsin, saksan, englannin, venäjän, arabian ja heprean kielellä. Erikoisimpina mukaan valittuina lauluina ovat Koivurannan mukaan erilaiset muiden maanosien laulut. Samoin kansainvälisesti paljon virsinä käytetyt Taizé- ja Iona-yhteisöjen laulut ovat uusia tuttavuuksia.

Ruotsinkielinen lisävihko pitää sisällään 150 virttä. Erot määrissä johtuvat siitä, että ruotsinkielinen virsikirja on ennestään suomenkielistä suppeampi. Erityisesti lasten ja nuorten virsien tarve on ruotsinkielisellä puolella suurempi.​

Katso lista lisävihkon lauluista tästä (pdf)

Edellinen artikkeliAmazing Grace ja Morning Has Broken virsikirjan lisävihkoon
Seuraava artikkeliPiispa pappien avioliittovideosta: En näe siinä mitään pahaa

Ei näytettäviä viestejä