Ylivieskan kirkon raunioista löytyi messukasukka vuodelta 1683

Ylivieskan kirkon raunioista on löytynyt huomattavasti nyt palanutta kirkkoa vanhempi aarre. Pohjois-Pohjanmaan museon tutkijat löysivät raunioista keskiviikkoiltana vanhimman kirkossa säilytetyn messukasukan.

Messukasukka on liturgin ehtoollisjumalanpalveluksessa käyttämä vaate. Nyt löytyneen kasukan on Ylivieskan ensimmäiseen kirkkoon lahjoittanut vuonna 1683 tuomari Erik Tawaststjerna.

Samettista kasukkaa säilytettiin sitä varten rakennetussa vitriinissä kirkon sakastissa. Tulipalossa puinen vaateripustin oli palanut, ja kasukka oli pudonnut osittain palaneen vitriinin pohjalle. Vitriini oli suojannut kasukkaa lopulliselta tuhoutumiselta. Kasukan etupuolella erottuvat hyvin kulta- ja hopealangoilla kirjotut risti ja vuosiluku.

Kasukka lähetettiin homehtumisriskin takia pakastettavaksi. Myöhemmin se viedään konservoitavaksi Jyväskylään. Konservoinnin jälkeen vaate on tarkoitus asettaa esille seurakunnassa.

”Kolmannen kirkon rakentamiseen valmistuvalle seurakunnalle messukasukan löytyminen merkitsee rohkaisevaa toivon viestiä ensimmäisen kirkon ajoilta”, seurakunnan tiedotteessa todetaan.

Kuva: Juhani Turpeinen

Edellinen artikkeliLähetyshiippakunta hakee yhteyksiä Suomen ulkopuolelta – eikä kiirehdi rekisteröitymistä
Seuraava artikkeliLapuan hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä