Ylen ortodoksiset hartaus­puhujat ottavat väkevästi kantaa Ukrainan sotaan – ”Putinin sota on rikos myös Venäjän kansaa vastaan”

Yle Radio 1:n aamu- ja iltahartaudet nauhoitetaan tavallisesti noin kaksi viikkoa ennen niiden esittämistä. Puhujat ovat sopineet hartauden teeman etukäteen Kirkon viestinnän kanssa.

Ukrainan sodan vuoksi suositellusta käytännöstä on jonkin verran poikettu.

– Erityisesti ortodoksisen kirkon hartausvuoroilla sota on nyt ollut vahvasti ja poikkeuksetta esillä. Tämä on ymmärrettävää, koska seurakuntiin kuuluu myös ukrainalaisia, kertoo radiohartauksien toimittaja Pyry Paananen Kirkon viestinnästä.

Kirkon viestinnällä on myös ennakkoon nauhoitettuja hartauksia erilaisten kriisien varalle. Tavoitteena on saada kriisin hetkellä joku puhumaan suoraan lähetykseen, mutta aina se ei ole mahdollista.

– Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan aamulla kello 5, emme ehtineet saada ketään puhumaan suoraan hartaudessa kello 6.50. Niinpä käytimme ensimmäisenä sota-aamuna arkkipiispa Tapio Luoman ennakkoon nauhoittamaa hartautta, jonka teemana oli ”aseellisen hyökkäyksen sattuessa”.

Vastaavia hartauksia on varalla sekä luterilaisilta, ortodoksisilta että vapaiden suuntien puhujilta muutamasta muustakin teemasta, kuten esimerkiksi lähialueella tapahtuvan ympäristökatastrofin varalta.

”Ympäripyöreä puhe sovinnosta ei riitä”

Eilen tiistaina iltahartaudessa puhunut Tampereen ortodoksisen seurakunnan pastori Tuomas Kallonen totesi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on käsittämätön ja järkyttävä tapahtuma, josta on vaikea edes puhua, mutta siksi siitä on puhuttava. Hän kertoi, että hänen seurakuntansa jäsenistä osa on taustaltaan ukrainalaisia ja osa venäläisiä. Heidän sukulaisiaan ja ystäviään elää sodan kauhujen keskellä.

Kallosen mukaan Putinin sota on rikos myös Venäjän kansaa vastaan. Hänen seurakuntansa venäläistaustaiset jäsenet pelkäävät rasistisia hyökkäyksiä ja sitä, että lapsia kiusataan koulussa.

Kallonen totesi, että Putinin tueksi on valjastettu Venäjällä valtava propagandakoneisto, joka pyrkii ulottamaan vaikutuksiaan myös maan rajojen ulkopuolelle. Venäjän ortodoksinen kirkko näyttäytyy osana tuota koneistoa. Venäjän kirkon johto on Kallosen mukaan hiljaisesti siunannut Putinin sotaretken ja Moskovan patriarkka Kirill on jopa sommitellut sotatoimille jumalallisen oikeutuksen.

– Ellei Moskovan kirkko havahdu katumukseen tässä asiassa, se tulee jäämään yksin ortodoksisten kirkkojen perheessä, kuten Venäjä on nyt jäänyt maailman valtioiden joukossa. Voimme puhua jo ilman mitään varauksia diktatuurista, Kallonen sanoi hartaudessa.

Kallosen mukaan ympäripyöreä puhe sovinnosta ei riitä. Kirkon ja kristittyjen on avattava suunsa ja vastustettava vääryyttä. Rukoukseen rauhan puolesta täytyy yhdistyä työ ja taistelu rauhan puolesta.

– Mutta sen täytyy tapahtua Kristuksen rauhasta ja rakkaudesta käsin. Viha ei tule voitetuksi vihalla, pimeää ei karkoteta pimeydellä.

Kallosen mukaan maailma tarvitsee kipeästi kirkkoa, joka on valtapelien ulkopuolella ja rauhan satama.

– Kristuksen nimessä Jumalan valtakunnan rauha laskeutuu meihin ja meidän keskellemme. Ja sitten Kristus lähettää meidät takaisin kärsivään maailmaan rakentamaan rauhaa.

– Saamme pian istua pakolaisten rinnalla kotikirkossamme, istua heidän kanssaan yhteisen pöydän ääreen. Ukrainalaiset, venäläiset, suomalaiset, kaikenkieliset veljinä ja sisarina Kristuksessa, Kallonen sanoi.

Kallosen iltahartauden voi kuunnella täältä.

Oikaisu 16.3.2022 kello 15.35. Tuomas Kallonen on Tampereen ortodoksisen seurakunnan pastori, ei enää Taipaleen ortodoksisen seurakunnan, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Lue myös:

Arkkipiispa Leo: Patriarkka Kirillin Pride-puhe oli surullinen pohja­noteeraus

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ylen ortodoksiset hartauspuhujat ottavat väkevästi kantaa Ukrainan sotaan – ”Putinin sota on rikos myös Venäjän kansaa vastaan”

Edellinen artikkeliKirkon media­säätiön palkinto ohjaaja Susanna Helkelle vanhusten­hoidon tilaa kuvaavasta elo­kuvasta
Seuraava artikkeliMoskovan patriarkaatti ei ole yhtenäinen suhteessaan sotaan, sanoo kirkko­neuvos Kimmo Kääriäinen

Ei näytettäviä viestejä