Yle: Asiantuntijat suhtautuvat epäillen Helsingin suurmoskeijan rahoitukseen

Ylen verkkosivuillaan haastattelemat asiantuntijat pitävät ongelmallisena Bahrainin osuutta Helsinkiin kaavaillun suurmoskeijan rahoituksessa. Asiantuntijat eivät sinänsä vastusta moskeijahanketta.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola sanoo, että Persianlahden alueelta tullut raha on vaikuttanut voimakkaasti siihen, miten islamia on viime vuosikymmeninä tulkittu islamilaisessa maailmassa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Olli Ruohomäki puolestaan pitää varmana, että rahoitus ei tulisi yksinomaan Bahrainista, vaan käytännössä säätiöiltä ja rikkailta yksityishenkilöiltä ympäri Arabian niemimaata, kuten Kuwaitista, Arabiemiraateista, Qatarista ja erityisesti Saudi-Arabiasta.

Varsinkin Saudi-Arabiassa vallitseva jyrkkä islamin tulkinta, wahhabismi, on aktiivisesti pyrkinyt lisäämään vaikutustaan muun muassa rahoittamalla moskeijoita ulkomaille.

Moskeija vain yksi osa hanketta

Moskeijahanketta ajavan säätiön edustaja Pia Jardi sanoo Ylen jutussa olevansa tuskastunut julkisuudessa käytettyyn termiin ”suurmoskeija”. Hankkeessa on kyse laajemmasta islamilaisesta keskuksesta, josta moskeija on vain yksi osa.

Jardi painottaa, että rahoittaja ei tule sanelemaan uuden keskuksen toiminnan sisältöä.

– Rahoittaja saa mainetta ja kunniaa, ehkä joku kokoushuone voidaan esimerkiksi nimetä rahoittajien mukaan. Mutta jos joku tulee asettelemaan ehtoja toiminnan sisällöstä, rahoitusta ei sitten haluta. Rahoittajien pitää toimia meidän kriteerien mukaisesti, ja se tarkoittaa, että kaikenlainen ekstremismi on kiellettyä, Jardi sanoo Ylen haastattelussa.

Helsingin suurmoskeijahanke puhuttaa myös kunnallisvaaliehdokkaita. Helsingin Sanomien vaalikoneen mukaan yli 56 prosenttia heistä suhtautui siihen ainakin jokseenkin myönteisesti, jos rakentamiseen ei käytetä kaupungin rahoja.

Julkisuudesta huolimatta moskeijahanke on vielä paljolti alkutekijöissään. Sille ole olemassa kaavoitusta eikä rakennuslupaa. Rahoittajienkaan kanssa ei ole Pia Jardin mukaan käyty yksityiskohtaisia neuvotteluja.

Kuva: Olli Seppälä. Kuvan moskeijalla ei ole tekemistä Helsingin moskeijahankkeen kanssa.

Lue myös:

Päivi Räsänen pyytää hallitukselta selvitystä suurmoskeijahankkeesta

HS: Suuri osa kunnallisvaaliehdokkaista suhtautuu myönteisesti suurmoskeijaan

HS: Suurmoskeijahankkeella säätiö – Supo tutkimassa mahdollista yhteyttä ääri-islamiin

Edellinen artikkeliPiispa Martin Modéus: ”Kosketetuksi tuleminen on messussa avainsana”
Seuraava artikkeliPalkittu kainuulainen nuorisotyönohjaaja saa nuoret tekemään lyhäreitä: ”Teemme viekasta elokuvaa”

Ei näytettäviä viestejä