Yhteisvastuu auttaa yksinäisiä vanhuksia

yhteivastuu enkeli taluttaa420

Tänään käynnistyneen Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan yksinäisiä vanhuksia Suomessa. Kambodžassa Yhteisvastuu tukee köyhien maaseutualueidenkehityshankkeita.

– Lähimmäisyyttä ei voi ulkoistaa. Diakonia ei ole vain kirkon työmuoto, vaan sen pitäisi olla jokaisen kirkon jäsenen elämäntapa. Meidän täytyy kohdella vanhuksia hienovaraisesti ja kunnioittaen – kuunnella, mitä he tarvitsevat ja toimia sen mukaisesti, vuoden 2013 Yhteisvastuukeräyksen esimies, Helsingin piispa Irja Askola muistuttaa.

Yli 65-vuotiaita suomalaisia on jo yli miljoona. Vanhustyön keskusliiton tutkimuksen mukaan kolmannes heistä kokee itsensä toisinaan yksinäiseksi. Moni jää vangiksi omaan kotiinsa, kun liikuntakyky heikkenee ja ulos ei enää pääse ilman apua.

Suomessa Yhteisvastuu käynnistää etsivän vanhustyön projektin, jonka kohderyhmänä ovat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat yksinäiset, eristäytyneet tai syrjäytyneet vanhukset. Keräysvaroin etsitään koteihinsa yksin jääneitä heikko-osaisia vanhuksia, selvitetään heidän tilanteensa ja ohjataan heitä palvelujen piiriin. Projekti toteutetaan yhteistyössä Kirkkopalvelujen Kehittämiskeskus Tyynelän ja seurakuntien kanssa.

Kambodžassa ei ole eläkejärjestelmää eikä vanhusten tukipalveluja. Selviytyäkseen vanhukset joutuvat työskentelemään elämänsä viimeisille metreille. Moni huolehtii yksin myös lastenlapsistaan.

Yhteisvastuu tukee köyhien maaseutualueiden kehityshanketta, jossa kyläyhteisöjä koulutetaan monin tavoin parantamaan elinolosuhteitaan, kuten kehittämään vesi- ja jätehuoltoa, rakennustekniikkaa sekä viljelymenetelmiä. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Näin voit lahjoittaa:

Yhteisvastuukeräykseen voi lahjoittaa puhelimitse 0600 1 7010 (10,26 € / puh. + pvm) tai 0600 1 7020 (20,28 € / puh + pvm), tekstiviestillä lähettämällä viesti APU5 (5 €) tai APU10 (10 €) numeroon 16155 sekä osoitteessa yhteisvastuu.fi.

Yhteisvastuukeräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Katso hänen puheensa avauspuheensa Yle:n sivulta

Edellinen artikkeliTeologian tohtori: Juice virsikirjaan
Seuraava artikkeli”Luterilainen kirkko esiintyy ylimielisesti ekumeenisilla foorumeilla”

Ei näytettäviä viestejä