Yhdysvallat vetäytyi Afganistanista – Talebanin kanssa täytyy nyt tulla toimeen, arvioi tutkija

5347; Taliban fighters guard outside the airport in Kabul on August 31, 2021, after the US has pulled all its troops out of the country to end a brutal 20-year war -- one that started and ended with the hardline Islamist in power. LEHTIKUVA / AFP Wakil Kohsar

Viime yönä päättyi Yhdysvaltojen kaksikymmentä vuotta kestänyt sotilaallinen läsnäolo Afganistanissa. Talebanilla on maa rakennettavana, ja vastustajana sillä on muun muassa äärimmäisen julma terroristijärjestö Isis-K.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki haluaa antaa pölyn laskeutua ja haavojen parantua ennen kuin hän ryhtyy arvioimaan, mikä operaatiossa meni pieleen. Sen verran hän kuitenkin sanoo, että Yhdysvaltojen vuonna 2001 syrjäyttämä Taleban olisi pitänyt ottaa jo alussa mukaan keskusteluun maan tulevaisuudesta.

Yhdysvaltojen sotaretki alkoi al-Qaidan itsemurhaiskuista New Yorkin WTC-torneihin. Koska Afganistan ei suostunut luovuttamaan terroristeja Yhdysvalloille, se päätti tulla etsimään heidät ja kaatamaan Talebanin.

– Emme haluaisi, että Talebanin, Hizbollahin, Hamasin ja al-Shabaabin kaltaiset toimijat ovat osa yhteiskunnallista kudelmaa, mutta ne ovat. Meidän on vaikea hyväksyä niitä, koska niiden lähtökohdat ovat niin erilaiset. Mutta eivät asetelmat ole niin mustavalkoisia kuin länsimaissa ajatellaan, Ruohomäki toteaa.

Talebanin voittaminen ei länsiliittoumalta onnistunut, mutta siihen vaikuttaminen voi joiltain osin onnistua, Ruohomäki sanoo.

– Ei siitä kasva sellaista toimijaa kuin me haluamme, mutta meidän täytyy silti koettaa tulla sen kanssa toimeen. Meidän pitää rakentaa vuoropuhelua, koska se auttaa siviilejä. Eristäminen tekee ääriliikkeistä entistä vaarallisempia.

Taleban on pyytänyt lasten koulutusta edistävää Unicefia jäämään maahan.

– Tämä on minusta hyvä merkki.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeli”Menen rutistamaan Toni Piispasta” – paralympialaisten pronssi­mitalisti Marjaana Heikkinen iloitsee Suomen kullasta
Seuraava artikkeliTyöryhmä ei päässyt yksi­mielisyyteen eutanasian laillistamisesta – saatto­hoito turvattava laki­muutoksin, kirkolla oma kannan­otto

Ei näytettäviä viestejä