Vuodesta 1859 järjestetyt Lähetysjuhlat peruttiin jo, Suviseurat ja Herättäjäjuhlat seuraavat tilannetta

Suomen Lähetysseura ja Lahden seurakuntayhtymä peruvat Lahdessa 22.–24.5. pidettäväksi suunnitellut Lähetysjuhlat koronavirusepidemian takia. Lähetysjuhlia on järjestetty vuosittain Lähetysseuran perustamisesta eli vuodesta 1859 saakka, eikä tapahtumaa ole peruttu koskaan aiemmin.

Suomen Lähetysseuran Lähetysjuhlat kokoavat vuosittain tuhansia ihmisiä. Tänä vuonna ne on ollut tarkoitus järjestää toukokuussa Lahdessa.

Kotimaa24 kysyi Suomen Lähetysseuralta Lähetysjuhlien tilanteesta viime viikolla. Jo tuolloin perumispäätös oli varsin todennäköinen.

Lähetysjuhlat on yksi Suomen vanhimmista vuosittain järjestettävistä yleisötapahtumista ja suurin kirkon kansainvälisen toiminnan tapahtuma.

– Lähetysseurassa olemme pettyneitä siihen, että joudumme tekemään päätöksen Lähetysjuhlien peruuttamisesta. Viranomaislinjauksen mukaan meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa ja ymmärrämme tilanteen vakavuuden, Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja Satu Kantola kertoo juhlien tiedotteessa.

Hän toteaa, että Lähetysjuhlille on tultu sotien aikana ja monenlaisina vaikeina vuosina.

– Olemme historiallisessa ja hämmentävässä tilanteessa.

Seuraavat Lähetysjuhlat on tarkoitus järjestää yhteistyössä Kirkkopäivien kanssa Oulussa 21.–23.5.2021.

Suviseurojen ja Herättäjäjuhlien järjestäjät odottavat

Herätysliikkeiden kesäjuhlia järjestävät elävät vielä epätietoisuuden vallassa. Suurimmat hengelliset kesäjuhlat ovat Reisjärvellä pidettävät vanhoillislestadiolaisten Suviseurat kesäkuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 80 000 ihmistä.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen pääsihteeri Juha Kaarivaara sanoo, että toistaiseksi valmisteluja jatketaan yhteistyössä viranomaisten kanssa.

– Hereillä ollaan ja eri vaihtoehtoja mietitään. Tapahtumamme on niin iso, että kevään aikana pitää saada selvyys siihen, voidaanko seurat järjestää kesä-heinäkuun vaihteessa, Kaarivaara toteaa.

Toiset suuret hengelliset kesäjuhlat, körttien Herättäjäjuhlat, pidetään perinteisesti heinäkuun alussa. Tänä vuonna juhlapaikan on määrä olla Kauhava. Herättäjäjuhlille osallistuu noin 20 000 ihmistä.

Herättäjä-Yhdistyksen vs. toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen sanoo, että aika näyttää, miten juhlien käy.

– Tarvittaessa voimme lähteä neuvottelemaan juhlien siirtämisestä hiukan myöhempään ajankohtaan, jos koronatilanne esimerkiksi loppukesästä jo helpottaisi.

Hiltunen toteaa, että Herättäjäjuhlien peruminen olisi poikkeuksellista ja vaikuttaisi suuresti yhdistyksen toimintaan ja talouteen. Juhlat on jouduttu perumaan aiemmin jatkosodan aikana vuosina 1941 ja 1944.

Kuva: Suviseurat / Kuvapalvelu. Vanhoillislestadiolaisten Suviseurat Muhoksella 2019. Tapahtumaan osallistui noin 80 000 ihmistä.

Lue myös:

Tuomasmessut ja Via Crucis peruttu hallituksen koronalinjausten seurauksena

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.