Voittosen hyllyttänyt Sulila: Minua pyydettiin tekemään parannusta

Vanhoillislestadiolaisten Suviseurojen puhujien ja seurakuntavanhinten kokouksessa perjantaina käytti puheenvuoron myös ruotsalaisen Haaparannan seurakunnan kirkkoherra Kimmo Sulila, joka oli aiemmin keväällä evännyt SRK:n puheenjohtajan Olavi Voittosen saarnan Haaparannan kirkossa. Sulilan mukaan Voittonen oli myöhemmin illalla, kokouksen jälkeen pyytänyt häntä tekemään parannusta.

Kokouksessa käyttämässään puheenvuorossa Sulila kertoo muun muassa kerranneensa rauhallisesti Haaparannan tapausta, pitäneensä hyvänä sitä, että piispa Samuel Salmi oli puhunut avoimuudesta perjantaina Suviseuroilla. Hän oli myös lausunut kantansa, ettei ”SRK ole Jumalan valtakunta”. Hän kertoi saaneensa puheesta kokouksen päätyttyä kahvihetkessä hyvää palautetta, ja kokeneensa itsekin puheen olleen onnistunut.

Myöhemmin illalla kokouksen jo loputtua Sulila kertoo menneensä tervehtimään Oulun rauhanyhdistyksen pihalla Olavi Voittosta, joka oli Sulilan mukaan sanonut, että ”sinun on tehtävä paljon parannusta”. Asiasta yllättynyt ja järkyttynytkin Sulila kertoo lauantaina, että hän koki Voittosen kohtaamisessa ja tavassa artikuloida asiaa hengellistä väkivaltaa tai sen aineksia.

Vanhoillislestadiolaiselle parannukseen kehottaminen tarkoittaa enemmän kuin se kenties kuulostaa. Sulila itse tulkitsee sen niin, että hänen olisi kehotuksen mukaan myös julkisesti tehtävä parannusta siitä, miten hän on toiminut. Toisaalta hän kokee, että hänelle ei selvinnyt, mistä parannusta olisi tehtävä. Sulilan mukaan Voittonen olisi tapaamisessa suhtautunut kriittisesti ainakin siihen, että Sulila oli jutellut Voittosen saarnan perumisesta Ruotsissa piispansa kanssa eikä Voittosen kanssa.

Aiemmin toukokuussa SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen arvosteli Kalevassa (21.5.) sitä, miten Voittosen saarnan peruminen tuli julkisuuteen. Asiaa olisi Hännisen mukaan pitänyt hoitaa kahden kesken Voittosen kanssa. Myös Voittonen on kertonut aiemmin, ettei Sulila ollut häneen yhteydessä ennen saarnavuoron perumista. Sulila puolestaan on kertonut yrittäneensä tavoittaa Voittosta ennen saarnavuoron perumisen tuloa julki.

Sulila kertoo keskustelleensa Haaparannan tapauksesta kerran jo ennen Oulun perjantaista kohtaamista puhelimessa Voittosen kanssa. Tuon puhelun hän koki hyvänä eikä siinä ollut hänen mukaansa vastaavaa kuin hän kertoo kokeneensa nyt.

Kotimaa24 kysyi Suviseuroissa myös Voittoselta, oliko hän pyytänyt Sulilaa tekemään parannusta. Kovin laajasti Voittonen ei lähtenyt asiaa selittämään.  Hän kertoi parannuskehotuksen olleen seurausta Haaparannan tapauksen "väärästä hoitamisesta".

- Asiat tulee hoitaa henkilökohtaisesti keskustelemalla. Sellainen tapa, jolla Kimmo on asioitaan hoitanut, on loukkaava ei pelkästään minua, vaan koko liikettä kohtaan, Voittonen selvensi.

Toukokuun puolivälissä Tornion rauhanyhdistyksen jäsen Sulila perusteli Voittosen saarnavuoron perumista vanhoillislestadiolaisten Haaparannan kesäseurojen jumalanpalveluksessa vanhoillislestadiolaisuuden piirissä ilmenneiden hyväksikäyttötapausten aiheuttamalla julkisella hämmennyksellä. Hän kertoi tuolloin kokeneensa "lepäämään" jättämisen pastoraalisena huolenpitona Voittosta kohtaan ja ettei hän syytä Voittosta tai SRK:ta mistään.

Lue Haaparannan tapauksen taustoista enemmän aiemmista uutisista:

Haaparannan kirkkoherra laittoi lestadiolaisjohtajan "lepäämään"

Voittonen vastaa: Vuosikokous ei ole valinnut naisia

Lestadiolaisjohtajan saarnaamisen estänyt kirkkoherra valottaa ajatteluaan