Viljo Juntunen: Mahdolliset valemuistot eivät kumoa kaikkia hyväksikäyttötapauksia

Tiedetoimittaja Jani Kaaron viime viikolla julkaisema artikkeli valemuistoista ja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä on herättänyt paljon keskustelua. Entä jos hyväksikäyttötapausten ympärillä vellonut mediakohu ei olekaan totta?

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen puheenjohtaja Viljo Juntusen mukaan artikkelin esille nostama näkökulma ei kuitenkaan ole uusi. Vaikka artikkeli asettaa eräiden lasten hyväksikäyttötapausten selvittelyn kyseenalaiseksi, se ei Juntusen mielestä vapauta vanhoillislestadiolaista liikettä viime vuosien kohusta.

– Artikkeli ei kumoa tosiasiaa, että liikkeen piirissä on ollut todellisia lasten hyväksikäyttötapauksia. Emme kiellä tapahtunutta.

Juntunen sanoo, että liikkeen linja on edelleen sama. Jos hyväksikäyttötapauksia tulee tietoon, niiden selvittely annetaan viranomaisille, eikä liike pyri omassa piirissään ratkomaan niitä.

– Emme tutki emmekä arvaile, se kuuluu viranomaisille.

Kaaron artikkelissa kerrotaan kyseenalaisista terapiakeinoista, jotka ovat saaneet aikaan valemuistoja. Juntusella on kuitenkin hyvä käsitys terapeuteista ja psykologeista.

– En artikkelin perusteella lähtisi myöskään leimaamaan terapeuttien ammattikuntaa, vaikka ilmeisesti artikkelissa kuvatuissa tapauksissa on virheitä tapahtunut.

Juntunen sanoo myös luottavansa tutkijoihin, jotka ovat kirjoittaneet hyväksikäyttöasioista, että heidän käyttämänsä lähteet ovat esimerkiksi haastatteluissa kertoneet todellisista tapauksista.

– Minulla on Kaaron artikkeliin ja sen synnyttämään keskusteluun varsin rauhallinen näkökulma.

Mediaa Juntunen ei myöskään lähde syyttämään.

– Minulla ei ole kovin negatiivista kuvaa mediasta. Se on nostanut esille vaikeita ja ikäviä asioita, joita olemme liikkeen piirissä joutuneet käsittelemään. Ihmiset kuitenkin yleistävät helposti sen mitä media kertoo näistä tapauksista. Tietämättömyys synnyttää epäluuloa.

Kuva: Johannes Tervo

Lue myös:

Rapport.fi nostaa esiin valemuistojen mahdollisuuden lestadiolaisten hyväksikäyttökertomuksissa

Vuoden tiedetoimittaja kyseenalaistaa lestadiolaisuutisoinnin – "Moderni noitavaino"