Vatikaanin radio välittää paavin viestin ympäri maailmaa – toiminta siirtymässä yhä enemmän verkkoon

Vatikaanin radio (Radio Vaticana) on paavin maailmanlaajuinen kanava välittää viestiään.

Näin kertoo Vatikaanin viestintäviraston (Secretaria pro communicatione) teologis-pastoraalisen osaston johtaja Nataša Govekar.

– Yritämme tehdä työmme hyvin ja kertoa totuuden, Govekar tiivistää.

Viime vuosina maailmassa levinnyt epäluottamus perinteisiin uutistaloihin on otettu huomioon myös Vatikaanin radiossa.

– Vuoden 2018 teema toiminnassamme on ”totuus on tekevä teidät vapaiksi”. Se pyrkii toimimaan Fake news -väitteitä vastaan.

Vatikaanin viestintä painottuu vahvasti paavin persoonaan. Hänen sanomisiaan ja matkojaan selostetaan, ja niistä ollaan kiinnostuneita maailmanlaajuisesti. Vatikaanin kokoisella toimijalla voisi kuvitella olevan viestintästrategian, mutta Govekar kertoo paavin puhuvan luonnollisesti.

– Jos me emme aseta esteitä paavin viestinnälle, hoidamme jo silloin tehtäväämme.

Ruotsista Vatikaanin Radion päällikkötehtäviin

Nataša Govekarin ei tarvitse työskennellä yksin. Uutistoiminnassa ja viestinnässä toimii Vatikaanissa kaikkiaan noin 700 ihmistä.

Yksi heistä on ruotsalainen Charlotta Smeds, joka johtaa radion Pohjoismaiden-osastoa. Smeds kertoi tulleensa aikoinaan Roomaan opiskelemaan historiaa ja työskennelleensä myös valokuvaajana. Hän kääntyi kuitenkin katolilaiseksi ja päätyi pian töihin Vatikaanin radioon. Sittemmin hänestä tuli osaston johtaja.

– Paavi Franciscus haluaa edistää naisten valitsemista eri johtaviin tehtäviin, Smeds kertoo.

Smeds valottaa tärkeää eroa siinä, kenelle radiossa tehdään töitä: ei niinkään paikallisesti Vatikaanille vaan Pyhälle istuimelle, siis paaville.

Smedsin mukaan Vatikaanin radio keskittyy hyvin tietoisesti katolisten uutisten tekemiseen ja katolisen näkökulman esillä pitämiseen. Maailman valtamedioiden kanssa ei lähdetä kilpailemaan ei-kirkollisten uutisaiheiden kanssa.

– Uutisten ohella kerromme tietysti esimerkiksi kirkon historiasta.

Vatikaanin uutiset toimitetaan eri puolille maailmaa ja erilaisissa yhteiskunnissa eläville ihmisille.

– Tästä syystä erikieliset uutislähetykset eivät voi olla yhdenmukaisia, Smeds sanoo.

Media yksinkertaistaa paavin viestejä

Nykyinen paavi Franciscus on joutunut oppimaan sen, että se, mitä hän sanoo yhdelle ihmiselle tai pienelle ihmisjoukolle, saattaa yhtäkkiä olla maailmanlaajuinen uutinen.

Vatikaania ovat viime vuosina ravistelleet skandaalit. Maailmanlaajuisten pedofiliauutisten ohella paavi Benedictus XVI:n aikana tapahtui ”Vatileaks”, kun paavin hovimestari toimitti julkisuuteen paavin yksityisiä dokumentteja.

Mutta jos tätä ennen oli paavinistuimella koettu, että Vatikaanin kuurian eli keskushallinnon asioita täytyi panna parempaan järjestykseen.

– Moni Franciscuksen piikkiin menevä uudistus on ollut itse asiassa jo Benedictuksen aloittama, Smeds toteaa.

Smeds harmittelee sitä, että nykyaikainen globaali ja hektisesti toimiva uutismedia hieman vääntelee ja yksinkertaistaa sitä, mitä paavi sanoo.

– Paavi ei ole poliitikko. Hän puhuu vain asioista, jotka koskevat Jumalalta ihmiskunnalle tulevaa sanomaa. Mutta hän on impulsiivinen. Usein media saattaa poimia vain yhden yhteydestään irrotetun virkkeen hänen viestimille antamistaan vastauksista, Smeds kertoo.

Paavi Franciscus ei Smedsin mukaan myöskään halua sanoa ihmisille suoraan ”kyllä” tai ”ei” vastauksena heidän kysymyksiinsä.

– Sen sijaan hän haluaa ihmisten ymmärtävän itse, mikä on oikein.

Myös Smeds korostaa sitä, että Pyhän istuimen palveluksessa on oltava asenne kohdallaan.

– Vatikaanin radion tehtävä on kertoa, mitä paavi on sanonut. En voisi olla täällä töissä, ellei minulla olisi uskollisuutta ja lojaaliutta työtä ja työnantajaani kohtaan, Charlotta Smeds kertoo.

Lyhytaaltolähetykset taantuvat, nettiuutisointi nousee

Vatikaanin radio tekee tänään uutisia yli 40 kielellä. Joukossa ovat kaikki suuret maailmankielet ja keskisuuret kielet – englanti, espanja, italia, saksa, venäjä, kiina, portugali, arabia ja hindi – mutta myös joukko pienempiä kieliä.

Esimerkiksi Intiaan lähetetään uutisia noin kymmenellä eri kielellä.

Pian 87 vuotta täyttävä Vatikaanin radio elää nopean muutoksen aikaa. Radio on varsinkin länsimaissa menettänyt television lailla merkitystään viestimenä, ja kilpailu kuuntelijoista on kovaa.

Niinpä Vatikaanin radio onkin hiljattain lopettanut lyhytaaltolähetyksensä Eurooppaan sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan. Sen sijaan Afrikkaan ja Aasiaan lähetyksiä jatketaan.

Radiolähetyksien kuuntelijamääriä on Nataša Govekarin mukaan vaikeaa arvioida, mutta saadun palautteen perusteella jotakin tiedetään.

– Englanninkielisiä uutislähetyksiämme kuunnellaan enemmän Filippiineillä kuin Yhdysvalloissa. Samoin ranskankielisiä kuuntelijoita on tietojemme mukaan enemmän Afrikan ranskankielisissä maissa kuin Ranskassa. Afrikassa ja Aasiassa katolinen kirkko myös kasvaa nopeimmin.

Radiolähetykset lähtevät Rooman lähistöltä Santa Maria di Galerian kylässä olevasta jättiläismäisestä lähettimestä. Vuonna 1957 käyttöön ohettu lähetysasema kuuluu Vatikaanivaltion alueeseen.

Lyhytaaltolähetykset ovat taantuva viestinnän kanava, mutta nettiuutisointi kasvaa. Vatikaanin radion verkkouutisia toimitetaan kaikilla käytettävissä olevilla kielillä.

Esimerkiksi Pohjoismaihin suunnatut uutiset ovat ruotsin ohella luettavissa – ja netin kautta kuunneltavissa – myös norjaksi ja tanskaksi, joskus myös suomeksi.

Vatikaanin radio elää siirtymäkautta. Nimessä on vielä käytössä sana radio, mutta lähivuosina kaikki tulee tapahtumaan keskitetymmin Vatican News -nimisen kokonaisuuden alla.

Kaikkein ylinnä organisaatiossa on edellä mainittu paavi Franciscuksen perustama ja vuoden 2017 alussa toimintansa aloittanut Vatikaanin viestintävirasto. Uutistoiminta tapahtuu sen alaisuudessa.

Kuva: Jussi Rytkönen. Nataša Govekar (vas.) ja Charlotta Smeds.

Edellinen artikkeliMunib Younanin seuraaja vihittiin virkaansa – kertoi saarnassa, mitä oppi edellisiltä piispoilta
Seuraava artikkeliKirja-arvio: Intialaisen Vishal Mangalwadin kirja on kirkasta ja poliittisesti epäkorrektia puhetta

Ei näytettäviä viestejä