Vantaalla vihitään käyttöön uusi Tikkurilan kirkko, joka kohoaa "kuin suomalaisen metsän puunlatvat"

Tikkurilan kirkon muoto juontuu rakennuspaikasta, mutta siinä voi nähdä kolminaisuuteen viittaavaa symboliikkaa. Kuva: Antero Harju

Uusi Tikkurilan kirkko vihitään käyttöön Vantaalla sunnuntaina 24. tammikuuta. Vihkiminen nähdään Yle TV1:ssä suorana lähetyksenä alkaen kello 10.

Kirkon vihkivät ja messussa saarnaavat Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo ja ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand, sillä kyseessä on sekä Tikkurilan seurakunnan että Vand svenska församlingin kotikirkko. Kirkolla toimivat myös Vantaan seurakuntien hallinto ja yhteinen seurakuntatyö.

Liturgeina messussa ovat Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast ja Vanda svenskan kirkkoherra Martin Fagerudd. Tekstinlukijoina ovat Jan-Erik Eklöf ja Paula Lehmuskallio.

Koronarajoitusten vuoksi messu toimitetaan ilman läsnäolevaa seurakuntaa. Musiikkikappaleet on nauhoitettu etukäteen. Musiikkia soittaa Ensemble Nylandia, lauluryhmänä kanttorit Iina Katila, Terje Kukk, Anders Ekberg ja Samppa Laakso. Kanttorina messussa on Samppa Laakso.

Arkkitehtien tavoitteena oli arjesta irtautuminen

Tikkurilan kirkon on suunnitellut arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Architecture. Pääsuunnittelijana ja vastaavana arkkitehtina on ollut Anssi Lassila ja projektiarkkitehtina Iida Hedberg.

Kirkon suunnittelussa tavoitteena on ollut arjesta irtautuminen. 14–16 metriin nousevan kirkkosalin korkeuden kuvataan olevan kuin suomalaisen metsän puunlatvat. Materiaaleina erottuvat tiili, puu ja betoni. Kirkon katolla kohoaa liki kaksimetrinen lehtikullattu risti. Lisäksi kirkon julkisivussa on tiilistä muodostuva reliefimäinen risti.

Kirkkosalin lisäksi rakennuksessa sijaitsee kahvila, Pienten paikka sekä erilaisia ryhmä-, kokous- ja työtiloja sekä sisäpiha. Rakennuksessa on viherkatto.

Kirkon taiteen on suunnitellut taiteilija-arkkitehtikaksikko Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo. Kirkkosalin betoniseinään on veistetty 3,5-metrinen risti Usko, jota tehostaa kullanvärinen pinnoite. Vastapäisellä seinällä on betoniin veistetty kastepuu Rakkaus, jonka uniikkeihin lasihedelmiin kiinnitetään kastettujen lasten nimiä.

Kirkkosalin lasiseinissä on niihin poltettua digitaaliprinttiä. Kristillisiä symboleita esittävän Ikuisuus-teoksen luonne vaihtelee vuoden- ja vuorokaudenajan sekä valaistuksen mukaan. Osittain läpikuultavassa teoksessa on muutoksen tuntua myös molemmin puolin ohi kulkevien ihmisten kautta.

Tikkurilan kirkon kirkkotekstiilien symboliikan keskeisen aiheet ovat Kristuksen profiili, tämän päivän pyhiinvaeltajat ja elämänpuu. Tekstiilit on tehnyt tekstiilitaiteilija Helena Vaari.

Avajaisviikolla kirkkoon pääsee tutustumiskierroksille, joille pitää ilmoittautua etukäteen.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.