Vanhustyön keskusliitosta tukea professori Kankaan avaukselle vanhempien tukemisesta rahalla

Perheoikeuteen erikoistunut professori Urpo Kangas ehdotti tänään
Yle uutisten
haastattelussa, että aikuiset lapset voitaisiin velvoittaa maksamaan esimerkiksi vanhempiensa laitospaikat, jos vanhempien oma eläke ei riitä.

– Jos äidin eläke ei riitä laitoshoitopaikkaan tai omaishoitoon, niin silloin varakas lapsi saa luvan auttaa, koska hän tulee myöhemmin mahdollisesti perimään omaisuutta, Kangas sanoi.

Vanhustyön keskusliitosta annetaan tukea Kankaan ajattelulle.

– Kyllä kannatan sitä, että tämä asia nostetaan keskusteluun, vaikka se on tietysti tavattoman arka ja vaikea aihe. Ja jos se kytketään siihen, kun taloustilanne maassa yleensäkin vaikeutuu, ja ihmisten pitää maksaa erilaisista asioista. Sen vuoksi tämän asian rinnalle pitää nostaa muu auttamispuoli ja vastavuoroisuus, Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen arvioi.

Karjalaisen mielestä siis rahastakin on keskusteltava, mutta ylipäänsä vastuun kantaminen on vielä tärkeämpi asia.

– Missä määrin perheiden sisällä vanhempaa sukupolvea käydään katsomassa ja autetaan arkisissa asioissa, se on vähintään yhtä tärkeää kuin tämä maksupuolen selvittely.

Karjalainen uskoo, että Kankaan ehdotus on lähtenyt liikkeelle ajatuksesta, jonka mukaan tulevat sukupolvet ovat edellisiä vauraampia – eli onko siis oikeus ja kohtuus, että nuoremmat maksavat vanhemmilleen jonkinlaista maksuosuutta.

Professori Kangas katsoi Yle uutisissa myös, että jos velvoite omista vanhemmista huolehtimiseen ei saa kannatusta, on toisena vaihtoehtona perinnönjaon muuttaminen. Varsinkin omaishoitamisessa oikeudenmukaisuus toteutuisi professorin mukaan näin parhaiten. Jos ei osallistu omaishoitamiseen, ei tulisi perintöäkään automaattisesti.

Tämä ehdotus saa Karjalaiselta vielä vahvemman tuen kuin köyhien vanhempien hoidosta maksaminen.

– Pitäisin sitä oikeudenmukaisena. Tästä on omiin korviinikin tullut viestejä, että joku on antanut aikaansa ja voimiaan hyvin paljon vanhemmille ja jos on sisaruspiiri, jossa toiset eivät tätä ymmärrä, silloin tulee ristiriitoja. Pitäisin Kankaan näkemystä perusteltuna. En tiedä kuinka juridisesti vaikea asia tämä olisi perintöverotuksessa hoitaa, mutta pidän hänen ajatustaan hyvänä.

Edellinen artikkeliRukous on löytänyt paikkansa netistä
Seuraava artikkeliEspoossa esitetään tukea kaikille lähetysjärjestöille

Ei näytettäviä viestejä