Valtakunnallisen virsikisan finaali Oulussa – ”Ensimmäisissä treeneissä kylvettiin savusaunassa”

Sunnuntaina 22.5. Oulussa Karjasillan kirkossa järjestetään valtakunnallisen Kaiken kansan virsikisan finaali. Tapahtuma käynnistyy heti kello kymmenen messun ja kirkkokahvien jälkeen.

Leikkimieliseen virsitietoutta mittaavaan kisaan saapuu kahdeksan joukkuetta eri puolilta Suomea. Joukkueet ovat selvittäneet tiensä finaaliin kirkkomusiikkipiirien alueellisten karsintojen kautta.

– Ensimmäisissä treeneissä kylvettiin savusaunassa ja laulettiin 60 virttä läpi. Sillä lailla päästiin käsittämään, mitä tämä oikein on, kertoo Leo Tihinen joukkueesta nimeltä Virsiveteraanit ja poika.

Haukiputaalainen joukkue edustaa kisassa Pohjois-Pohjanmaan piiriä. Joukkueeseen kuuluvat Leo Tihisen lisäksi Martti Tihinen, Teuvo Päkkilä ja Rauno Kinnunen. Joukkue voitti kaksi vuotta sitten järjestetyn virsikisan, mutta on harjoitellut tälläkin kierroksella säännöllisesti, sillä kisan taso on kova.

Suomen Kirkkomusiikkiliitto ry:n organisoimassa Kaiken kansan virsikisassa ei mitata ensisijaisesti laulutaitoa, vaan yleistä virsien tuntemusta. Kilpailun tavoitteena on kannustaa suomalaisia laulamaan virsiä ja tutustumaan suomalaiseen virsiperinteeseen.

Kilpailun alkuvaiheessa tutustutaan 40 virteen ja niihin liittyvään kirjalliseen aineistopakettiin. Finaaliin saakka päässeet opettelevat vielä 20 virttä lisää. Finaalissa on luvassa musiikkiarvoituksia sekä virsien ja niiden säkeistöjen tunnistusta pelkän numerotiedon perusteella. Melodian ja sanojen lisäksi täytyy tuntea myös virsien syntyhistoria.

Finaali on yleisölle avoin.

Kuva: Mervi Päivärinta. Kuvassa ovat Martti Tihinen, Teuvo Päkkilä, Rauno Kinnunen ja Leo Tihinen, eli Virsiveteraanit ja poika. Joukkue edustaa Pohjois-Pohjanmaata valtakunnallisen Kaiken kansan Virsikisan finaalissa.

Lue myös:

Kaiken kansan virsikisan 2016 virret on julkistettu

Edellinen artikkeliLoviisaan tulossa kokeellinen urkuteos 24 kädelle ja jalalle
Seuraava artikkeliKirkon työntekijät tukevat tyttöjä Demi.fi-verkkopalvelussa

Ei näytettäviä viestejä