Valomerkki: Muutama sata kikkailee kirkollisveron kanssa – ero loppuvuodesta, paluu tammikuussa

Osa kirkosta vuoden lopussa eronneista liittyy heti tammikuussa takaisin kirkon jäseniksi, kertoo pääkaupunkiseudun seurakuntien verkkomedia Valomerkki
. Kirkon tutkimuskeskuksen tutkijan Veli-Matti Salmisen mukaan muutama sata vuoden lopussa eronnutta palaa heti seuraavassa kuussa takaisin kirkon jäseneksi.

Tammikuussa 2016 kirkkoon palasi 253 hiljattain siitä eronnutta ja tammikuussa 2015 palaajia oli 466, Valomerkki kertoo.

– Lisäksi osa palaa takaisin hieman myöhemmin, vaikka valtaosalle loppuvuodesta eronneista ero on pysyvä. Osa kuitenkin eroaa ja liittyy kirkkoon jopa monta kertaa peräkkäin, Salminen sanoo Valomerkille.

Hän pitää joidenkin satojen pikaisesti takaisin liittyvien syynä kirkollisveron välttelyä. Vuodenvaihteessa eroajia ja heti kirkkoon palaavia ei ole tutkittu, joten Kirkon tutkimuskeskuksella ei ole tietoa erojen ja takaisin liittymisten syistä.

– Yleisimmät eron syyt ovat, ettei koe uskovansa Jumalaan tai kirkolla ei ole itselle mitään merkitystä. Kolmantena tulevat taloudelliset syyt ja tässä joukossa enemmistö on miehiä, Salminen kertoo.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Antti Kujanpää toteaa Valomerkille tuntevansa joitakuita, jotka ”harrastavat tätä verokikkailua”.

– Hieman samantapainen ilmiö on minusta se, että jotkut liittyvät kirkkoon päästäkseen vihille tai kummiksi ja eroavat heti toimituksen jälkeen. Ennen tällainen ei olisi tullut kuuloonkaan, mutta nyt tätä jonkin verran on, hän sanoo Valomerkille.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Kirkosta erottiin 2016 enemmän kuin toissa vuonna – jää kauas eroaaltovuosien lukemista

Edellinen artikkeliEspoon hiippakunta alkaa jakaa uutta palkintoa – kannustaa rikkomaan raja-aitoja
Seuraava artikkeliViron kirkko haluaa houkutella lahjoittajia – palkkaa asiantuntijan auttamaan varainkeruussa

Ei näytettäviä viestejä