Valokuvakilpailu avaa uusi näkökulmia – 10 vinkkiä kilpailun järjestäjälle!

Valokuvakilpailu on hyvä tapa sekä aktivoida seurakuntalaisia että saada kuvallista aineistoa seurakunnan elämästä. Kuvista voidaan lukea myös seurakuntalaisten näkemys paitsi kilpailun aiheesta myös laajemmin uskosta ja kirkosta.

Viime joulukuussa Mäntsälässä ratkesi valokuvauskilpailu, jonka tarkoituksena oli saada uusia kuva-aiheita lähetystyön hyväksi myytäviin postikortteihin.

Mäntsälässä ei ollut yhtä teemaa, vaan kilpailukutsussa annettiin kolme otsikko: Luonnon ihmeitä, Arjen lähimmäisyys ja Minun seurakuntani.

Kilpailuun tuli 49 kuvaa. Kuvien olomuotoa (digitaalinen tai paperivedos) ei oltu määritelty. Kuvan soveltuvuus postikorttipainatukseen oli kuitenkin yksi valintakriteereistä.

Kilpailuraatina toimi ensin seurakunnan työntekijäkokous, mutta lopullisen valinnan teki ”lähetys, viestintä ja kirkkoherra”.

– Valokuvakilpailujen kautta tulee uudenlaisia vinkkeleitä seurakunnan elämään. Eri ikäisiltä kuvaajilta tulee hyvin erilaista näkökulmaa, sanoo Mäntsälän seurakunnan vt. suunnittelu- ja tiedotussihteeri Tea Pohjoispuro ja rohkaisee kaikkia pistämään kilpailun pystyyn.

Kuvia juhlan kunnaiksi

Usein ajatus järjestää valokuvauskilpailu tulee seurakunnan tai kirkon juhlavuoden yhteydessä.

Esimerkiksi Vantaan Korsossa järjestettiin viime keväänä valokuvakilpailu ”Mun kirkko”. Se liittyi seurakunnan 50-vuotisjuhlaan. Kilpailu oli suunnattu nuorille 14–18-vuotiaille. Kilpailukuvia tuli 30.

– Kilpailu oli hyvä kokemus, eikä ole poissuljettua että järjestäisimme tulevaisuudessakin vastaavaa, sanoo nuorisotyöntekijä Anna-Riina Aromaa.

Valokuvakilpailut voivat olla joko seurakunnan yhteisiä tai erikseen jonkin työalan järjestämiä. Diakonian näkökulma on ollut vahvasti esillä ainakin Turussa ja Oulussa järjestetyissä valokuvakilpailuissa.

Tämän jutun kuvista yksi on Korson Mun kirkko -kilpailun voittajan, Maarit Jansson ottama, ja kolme muuta ovat Mäntsälän kilpailussa palkittujen Riikka Lanton, Kaarina Palosen ja Kati Harmaalan ja kuvia.

Valokuvakilpailua suunnitellessasi muista ainakin nämä

1. Tee itsellesi selväksi, miksi valokuvakilpailu järjestetään ja miten se palvelee seurakuntaa.

2. Anna kilpailulle teema, joka on samalla selkeä ja riittävän avoin.

3. Rajaa tarvittaessa osallistujajoukkoa. Onko kilpailu nuorille, eläkeläisille vai samalla kertaa kaikille avoin. Saavatko myös muut kuin seurakunnan jäsenet osallistua?

4. Mieti onko mahdollista toimia yhteistyössä paikallisen kameraseuran (jos sellainen on) kanssa. Löytyisikö esimerkiksi seuran puolesta yksi tuomari.

5. Mieti etukäteen tuomaristo tai kilpailuraati.

6. Yritä saada jokin paikallinen liike (esimerkiksi valokuva- tai elektroniikkaliike) tai järjestö mukaan antamaan palkintoja.

7. Mieti kilpailuaika huolella (esim. lomakausi tai vuodenaika voi vaikuttaa kuviin). Aika ei saa olla liian lyhyt mutta ei liian pitkäkään.

8. Tee selväksi käyttöoikeudet. Selkeää on, että seurakunta saa kaikki oikeudet kilpailukuviin (tai ainakin voittajakuviin) eli voi käyttää niitä omassa viestinnässään ja verkkosivuillaan.

9. Määritä missä muodossa (digi vai paperi tai sekä että) ja koossa kuvat tulee lähettää – ja minne (huomio sähköpostien kokorajoitukset)

10. Pohdi etukäteen kilpailusta tiedottamista ja sitä miten voittajat julkistetaan. Missä ja milloin kuvat ovat nähtävissä (netissä vai erillinen näyttely). Tee mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä kilpailusta kertomisessa paikallisen lehden kanssa.

Lisätietoja valokuvakilpailujen järjestämisestä Finnfoton sivulta

Edellinen artikkeliVästäräkki – elämän opettaja
Seuraava artikkeliNuorten tyttöjen vastuulla ei ole miesten siveellisyyden valvominen

Ei näytettäviä viestejä