Välikohtaus virastossa – seurakuntayhtymän hallintojohtaja pidätettiin määräaikaisesti virasta Turus

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hallintojohtaja Hannu Kallio pidätetään virantoimituksesta määräaikaisesti. Asiasta päätti yhtymän yhteinen kirkkoneuvosto ylimääräisessä kokouksessaan 29. marraskuuta.

Seurakuntayhtymän hallintojohtaja on ollut väliaikaisesti pidätettynä virantoimituksesta 22.11.2017 lähtien kirkkoneuvoston puheenjohtajan, tuomiorovasti Heimo Rinteen päätöksellä.

– Meillä on täällä tällainen ikävä prosessi menossa. Hallintovirastossa tapahtui 16.11. välikohtaus, jonka seurauksena osa työntekijöistä on kovin peloissaan. Olen joutunut ryhtymään työturvallisuuslain mukaisiin toimenpiteisiin, tuomiorovasti Rinne kertoo Kotimaa24:lle.

Rinne ei kommentoi tarkemmin tapahtumien kulkua. Hän painottaa, että kyse ei ole minkäänlaisesta virkarikosepäilystä eikä poliisi tutki asiaa. Virasta pidättäminen on voimassa siihen saakka, kunnes asiasta on saatu lisäselvityksiä. Niitä toivotaan saatavaksi 11. joulukuuta alkavalla viikolla. Asiaa selvittää yhtymän ulkopuolinen taho.

– Nämä ovat hankalia juttuja. Meillä on tarkoituksena laittaa nyt liikkeelle työilmapiirin kehittämisohjelma, johon otetaan asiantuntijat mukaan. Pyrimme parantamaan luottamuksellista ilmapiiriä työpaikalla, Rinne sanoo.

Yhtymässä on jo aiemmin toteutettu sovunrakennushanke. Työsuojelurahaston tukema hanke sovittelumenettelystä toteutettiin vuosina 2015–2016. Kyse oli pilottihankkeesta Suomessa. Sen aikana koulutettiin kaikki Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän työntekijät, esimiehet, luottamushenkilöt ja työsuojeluvaltuutetut.

Hankkeen aikana opeteltiin vaikeiden asioiden puheeksi ottamista, työpaikan pelisääntöjä ja lainsäädäntöä. Yhtymässä koulutettiin myös kymmenen sisäistä sovittelijaa.

– Hyödynnämme tässä hallintoviraston prosessissa varmasti myös tätä omaa kokemusta ja opittua, Rinne sanoo.

Arkkipiispa Kari Mäkinen arvioi jo keväällä 2016 tarkastusraportissaan, että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän johdossa on poikkeuksellisen vakavia ongelmia. Ongelmien takia yhtymässä kyti arkkipiispan mukaan epäluottamus erityisesti hallintojohtaja Kalliota kohtaan. Asiasta kertoi tuolloin Turun Sanomat.

Mäkisen totesi tuolloin, että Kallio ei voi luottamuspulan takia viedä läpi yhtymässä meneillään olevaa organisaatiouudistusta seurakuntajaon muutoksineen, vaan tehtävään tarvitaan toinen henkilö.

Turkulainen varatuomari Hannu Kallio valittiin yhtymän hallintojohtajaksi keväällä 2005. Aiemmin hän työskenteli Turun Seudun Osuuspankin pankinjohtajana.

Seurakuntayhtymän hallintojohtajan viransijaisena toimii nyt kiinteistöjohtaja Seppo Kosola.

Kuva: Olli Seppälä

Juttuun on lisätty kello 12.35 tieto arkkipiispa Kari Mäkisen tarkastusraportista ja sen sisällöstä liittyen tapaukseen.

Edellinen artikkeliKotimaa-säätiö alkaa jakaa Uskontojournalismi-palkintoa
Seuraava artikkeliPaavi Franciscus ei maininnut vainottua rohingya-vähemmistöä puheessaan Myanmarissa

Ei näytettäviä viestejä