Vainajien säilytystiloista pulaa isoissa kaupungeissa

Pidentynyt aika kuoleman ja hautaamisen välillä kuormittaa vainajien kylmäsäilytystiloja, todetaan Suomen hautaustoimistojen liitosta. Lisäksi yhä useammat ihmiset haluavat liiton mukaan kuolla kotona eivätkä kaikki sairaalat ota säilytykseen sairaalan ulkopuolella kuolleita vainajia.

Sama ongelma koskee hoito- ja vanhainkoteja, joilta puuttuvat omat kylmäsäilytystilat. Liiton puheenjohtajan Kyllikki Forsiuksen mukaan säilytystiloista on pulaa lähinnä suurissa kaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Olemme aikaisemmin saaneet viedä vainajia Helsingissä yliopiston oikeuslääketieteen laitokselle, mutta tilanne muuttui syksyllä eivätkä he enää ota vainajia, joille ei olla tekemässä oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta, sanoo Forsius.

Oikeuslääketieteen laitos lakkasi vuokraamasta kunnille säilytystilaa syyskuussa. Päätöksen syynä on ruumiinavausten keskittäminen. Vuoden alusta alkaen vainajia tuodaan Helsinkiin Hämeenlinnasta saakka ja ruumiinavauksia on vuodessa tuhat aiempaa enemmän.

– Ilmoitimme asiasta jo alkuvuodesta. Yliopiston tehtävänä on kuoleman syyn selvittäminen, joka tehdään sopimuksella Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Emme voi hoitaa tehtävää, jos säilytystilat loppuvat kesken. Olemme olleet asiasta yhteydessä seurakuntiin, kaupunkiin ja sellaisiin paikkoihin, joissa vanhuksia ja pitkäaikaissairaita hoidetaan, sanoo Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen johtaja Ritva Halila.

Hän sanoo kuulleensa viestiä säilytystilojen ruuhkautumisesta myös seurakunnista.

Helsingissä hautaustoimistot voivat viedä vainajia kaupungin sairaalaan, mutta tilat eivät Forsiuksen mukaan ole riittävät. Helsingin yliopistollinen sairaala Hus ei ota enää säilytykseen sairaalan ulkopuolella kuolleita vainajia.

– Meillä ei kapasiteettia. Mitään sopimusta ei asiasta ole ollut. Olemme kartoittaneet säilytystiloja syksyn aikana. Kolmen vuoden päästä on valmistumassa 30 lisäpaikkaa, kertoo obduktiotoiminnasta vastaava ylilääkäri Tom Böhling Husista.

THL:n yksikön päällikön, ylilääkäri Riitta Kauppilan mukaan säilytystiloista ollaan käynnistämässä selvitystä. Hän ymmärtää hautaustoimistojen liiton huolta.

– Jos kotoa ollaan hakemassa vainajaa, jolle ei ole säilytyspaikkaa, tilanne on aika absurdi.

THL:n mukaan kotikunnan on järjestettävä vainajalle säilytyspaikka. Forsius pohtii tilanteessa kahta ratkaisuvaihtoehtoa.

– Uusiin kirkkoihin ei säilytystiloja enää rakenneta ja esimerkiksi Espoon tuomiokirkon remontin yhteydessä tilat poistettiin. Pitääkö suomalaisten hautaustoimistojen hankkia omat säilytystilat vai järjestääkö valtio sellaiset tilat, jotka ovat kaikille hautaustoimistoille avoimia, hän kysyy.

Lue myös: Kuolemasta hautaukseen kuluva aika pidentynyt Suomessa

Edellinen artikkeliTänään on maailman siirtolaisuuden päivä
Seuraava artikkeliKuolemasta hautaukseen kuluva aika pidentynyt Suomessa

Ei näytettäviä viestejä