Uusi Tie: Tyhjät äänet Porvoon piispanvaalissa olivat konservatiivien suunniteltu protesti

Joukko konservatiivisia äänestäjiä keskusteli etukäteen tyhjien äänten antamisesta Porvoon piispanvaalin toisella kierroksella, kertoo Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen Uusi Tie -lehti.

Piispanvaalin ratkaiseva toinen kierros järjestettiin viime viikolla. Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Bo-Göran Åstrand sai 309 ääntä ja tuli valituksi piispaksi. Vastaehdokas, Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtaja Sixten Ekstrand sai 265 ääntä.

Huomiota herätti, että tyhjiä ääniä annettiin 43. Lisäksi äänestysprosentti laski: äänestäjiä oli 34 vähemmän kuin vaalin ensimmäisellä kierroksella kolme viikkoa aiemmin.

Yksi tyhjää äänestäneistä, Luodon seurakunnan kirkkoherra Max-Olav Lassila vahvistaa Uuden Tien haastattelussa, että asiasta keskusteltiin etukäteen. Hänen mukaansa joukko äänioikeutettuja ei voinut tukea kumpaakaan toisen kierroksen ehdokasta. Yhtenä syynä Lassila mainitsee ehdokkaiden myönteisen kannan samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimiseen.

Hiippakunnan konservatiivisen siiven oma ehdokas Harry S. Backström putosi vaalista ensimmäisen kierroksen jälkeen.

– Kirkossa Raamattua ei kunnioiteta, ja tämä näkyy monissa kysymyksissä. Kirkossa on jo pitkään ajettu linjaa, jossa konservatiivista näkemystä kristillisestä uskosta on sysitty marginaaliin. Nyt liberaalit kannat ovat tulleet vahvemmin esiin, siksi toimimme näin, Max-Olav Lassila sanoo Uudessa Tiessä.

Sekä Bo-Göran Åstrand että Sixten Ekstrand ottivat Kotimaa24:ssä tuoreeltaan kantaa tyhjiin ääniin.

– Kertoo jotain hiippakunnan tilanteesta, että yli 40 äänesti tyhjää. Meillä on porukka, joka tuntee olevansa hiippakunnan ulkopuolella. He kokivat, että tämä on yksi tapa tuoda itseään näkyviin, Åstrand sanoi.

Ekstrand totesi, että tyhjät äänet ovat protesti. Hän piti tyhjää äänestäneiden toimintaa vastuuttomana.

– Hiippakunta on polarisoitunut, ja sen kanssa uuden piispan on tultava toimeen.

Kuva: Olli Seppälä. Bo-Göran Åstrand (vas.) ja Sixten Ekstrand.

Lue myös:

Porvoon piispaksi valittu Bo-Göran Åstrand: "Piispojen joukossa haluan olla raikas ääni nykypäivän seurakunnasta"

Toiseksi piispanvaalissa tullut Sixten Ekstrand pitää tyhjää äänestäneiden toimintaa vastuuttomana

Kolmannen kerran ehdolla ollut Bo-Göran Åstrand on Porvoon hiippakunnan uusi piispa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.