Porvoon piispaksi valittu Bo-Göran Åstrand: "Piispojen joukossa haluan olla raikas ääni nykypäivän seurakunnasta"

Tämä oli hyvä jakso, Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Bo-Göran Åstrand luonnehtii kuluneita kuukausia. Jakson eli vaalikampanjan päätteeksi hänet valittiin keskiviikkona Porvoon hiippakunnan seuraavaksi piispaksi.

Åstrand voitti piispanvaalin ratkaisevalla toisella kierroksella Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtajan Sixten Ekstrandin äänin 309–265. Vaalituloksesta voi lukea lisää täältä.

Parasta vaalikampanjassa oli Åstrandin mukaan se, että hän sai puhua kirkon tilasta ja paikasta muuttuvassa yhteiskunnassa ensin neljän ja sitten kahden ehdokkaan kesken. Åstrand laski, että Sixten Ekstrandin kanssa hän keskusteli erilaisissa paneeleissa ja haastatteluissa tehokkaasti yli 20 tuntia.

Åstrand arvioi, että vaalin ratkaisi hänen edukseen näkökulma, jota hän toi mukanaan seurakuntatyön todellisuudesta. Tästä hän sai kiitosta paneeleissa.

Lisäksi vaikutusta oli ehdokkaiden avioliittokannoilla, Åstrand epäilee.

– Minun ääneni oli alusta asti selkeä tässä kysymyksessä. Seurakuntapappina olen keskustellut asiasta paljon myös parien kanssa.

Åstrand kannattaa samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. Kirkolliskokousedustajana hän on allekirjoittanut aloitteen kirkon avioliittokäsityksen laajentamisen puolesta.

"Meillä on porukka, joka tuntee olevansa hiippakunnan ulkopuolella"

Piispana Bo-Göran Åstrand haluaa syventää yhdessä tekemisen kulttuuria omassa hiippakunnassaan. Työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja vapaaehtoisten yhteistyö on Åstrandin sydämen asia. Pappeja pitäisi kouluttaa toimimaan paremmin vapaaehtoisten kanssa, hän sanoo.

Porvoon hiippakunta sijaitsee hajallaan eri puolilla maata. Se on myös teologisesti ja hengellisesti erittäin monimuotoinen.

Piispanvaalissa huomio kiinnittyi tyhjiin ääniin, joita annettiin toisella kierroksella alustavan tuloksen mukaan peräti 43. Tyhjien äänten epäillään tulleen hiippakunnan konservatiivisesta siivestä, jonka oma ehdokas Harry S. Backström putosi vaalista ensimmäisen kierroksen jälkeen.

– Kertoo jotain hiippakunnan tilanteesta, että yli 40 äänesti tyhjää. Meillä on porukka, joka tuntee olevansa hiippakunnan ulkopuolella. He kokivat, että tämä on yksi tapa tuoda itseään näkyviin, Åstrand sanoo.

"Piispojen joukossa haluan olla tuore ja raikas ääni nykypäivän seurakuntien kentältä"

Åstrandille kolmas kerta piispanvaalissa sanoi toden. Hän on ollut Porvoon piispaehdokkaana kahdesti aiemminkin, vuosina 2006 ja 2009. Åstrand sanoo, ettei ole hakeutunut piispaksi niin määrätietoisesti kuin saattaa vaikuttaa.

– Minua on pyydetty mukaan. Tällä kertaa päätös vaati paljon miettimistä ja rukouksiakin ennen kuin olin kypsä siihen.

Bo-Göran Åstrand aloittaa uudessa tehtävässään syyskuun alussa. Hänet vihitään virkaansa Porvoon tuomiokirkossa 29. syyskuuta. Kirkon piispojen kollegiossa hän korvaa Björn Vikströmin.

– Piispojen joukossa haluan olla tuore ja raikas ääni nykypäivän seurakuntien kentältä.

Piispan tehtävässä aloittamista edeltää muutto Pohjanmaan rannikolta Etelä-Suomeen. Åstrand suhtautuu muutokseen myönteisesti: sisarukset asuvat Etelä-Suomessa, ja hän on käynyt pääkaupunkiseudulla tähänkin mennessä paljon.

54-vuotiaan Åstrandin samanikäinen puoliso Karin Åstrand työskentelee Pietarsaaressa diakonissana. Nuorin neljästä lapsesta on muuttamassa kotoa.

– Meillä on inhimillisesti katsottuna kymmenen vuotta eläkeikään. Nyt on oikea aika muutokselle.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Kolmannen kerran ehdolla ollut Bo-Göran Åstrand on Porvoon hiippakunnan uusi piispa

Toiseksi piispanvaalissa tullut Sixten Ekstrand pitää tyhjää äänestäneiden toimintaa vastuuttomana

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.