Uusi lauluvihko saamen kielillä julkaistaan Kauneimpien joulu­laulujen 50-vuotisjuhlan kunniaksi – Inger-Mari Aikion teksti kertoo valon voimasta

Kuva: Kirkon viestintä

Kauneimmat joululaulut -musiikkitapahtuma täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan uusi saamenkielinen Kauneimmat joululaulut -vihko, jossa on lauluja koltansaamen, inarinsaamen ja pohjoissaamen kielillä.

Saamenkielisessä Kauneimmat joululaulut -vihkossa on mukana myös saamelaisin voimin sanoitettu ja sävelletty joululaulu, johon sävelen on tehnyt Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja pohjoissaamenkieliset sanat runoilija Inger-Mari Aikio.

– Inger-Marin kirjoittama teksti kertoo valon voimasta. Laulussa valo pääsee vapauteen ja antaa joulumielen. Teksti on täynnä toivoa ja iloa. Oli todella mahtavaa saada säveltää tekstiin melodia, Näkkäläjärvi-Länsman sanoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.

– Tuntui tärkeältä tehdä uutta pohjoissaamenkielistä laulettavaa materiaalia. On jännittävää nähdä, miten saamenkieliset laulajat ottavat laulun vastaan.

Saamenkielinen joululaulu syntyi Teneriffan auringossa

Joululaulun sanoittaneelle Inger-Mari Aikiolle kyseessä on ensimmäinen joululaulun sanoitus. Hän kertoo tehneensä sen viime talvena Teneriffalla, aurinkoisessa ja lämpimässä säässä.

– Tuntui hauskalta kirjoittaa sitä siellä. Ja on myös ihme, että juuri minä olen ollut sitä kirjoittamassa. Tiedän, miten tärkeitä joululaulut voivat olla ihmisille.

– Olen ylpeä ja iloinen, että minun ja Annan laulu on nyt mukana joululauluvihkossa. Toivon, että laulu tulee tutuksi ja rakkaaksi meille saamelaisille. Mielestäni laulussa on paljoa toivoa, jota me kaikki tarvitsemme pimeimpänä aikana.

Inarin Partakossa kasvaneen ja nykyään Helsingissä asuvan Aimo Aikion mielestä on hienoa, että kauneimpia joululauluja lauletaan nykyään kaikilla saamenkielillä, myös koltansaameksi.

– On suuri kunnia saada olla mukana tekemässä tätä historiaa, Aikio sanoo tiedotteessa.

Saamenkieliset kauneimmat joululaulut lauletaan Turun tuomiokirkossa 1.12., Helsingin tuomiokirkossa 4.12., Oulun tuomiokirkossa 15.12. ja Tampereella Pyynikin pappilassa 20.12.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Uusi lauluvihko saamen kielillä julkaistaan Kauneimpien joululaulujen 50-vuotisjuhlan kunniaksi – Inger-Mari Aikion teksti kertoo valon voimasta