Uusi laki poistaa tuomarinvalan ja Jumalan edessä vannomisen tuomioistuimessa

Eduskunta päätti kesäkuun lopussa poistaa käytöstä nykyisen tuomarinvalan, joka vannotaan ”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä”. Ensi vuoden alusta alkaen kaikki tuomarit antavat vakuutuksen ”kunnian ja omantunnon kautta”.

Jatkossa uusien tuomareiden on annettava tuomarinvakuutus, joka on kaikille samanlainen. Vakuutus on annettava ennen tuomarintehtäviin ryhtymistä ja tuomiovallan käyttämistä virassa.

Lakiesityksen perusteluissa sanotaan, että tuomarin tehtävä on maallinen tehtävä, minkä vuoksi uskonnollisesta tuomarinvalasta luovutaan.

Jo nykyisinkin tuomarin vakuutus on valan vaihtoehto.

Tuomarinvala vannotaan nykyisin näin: ”Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä parhaan ymmärrykseni ja omantuntoni mukaan kaikissa lainkäyttötehtävissä toimin oikeudenmukaisesti lakia noudattaen.”

Tuomarinvakuutus kuuluu: ”Minä N.N. lupaan ja vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta, että minä parhaan ymmärrykseni ja omantuntoni mukaan kaikissa lainkäyttötehtävissä toimin oikeudenmukaisesti lakia noudattaen.”

Todistajan vala on jo korvattu uskontoneutraalilla vakuutuksella suomalaisissa tuomioistuimissa tämän vuoden alusta lähtien.

Uusi tuomioistuinlaki, jossa säädetään tuomioistuinlaitoksesta ja sen henkilöstöstä, odottaa Tasavallan presidentin allekirjoitusta ja tulee voimaan ensi vuoden vaihteessa.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Jumalan nimeen vannominen loppuu tuomioistuimissa

Edellinen artikkeliSeinäjoen seurakunnalla on asuntomessuilla onnenpyörä ja levähdyspaikka
Seuraava artikkeliHerättäjäjuhlien jalkapallo-ottelussa rauha on maali, joka ratkaisee

Ei näytettäviä viestejä