Uudenmaan hiippakuntien koronaohjeet: Jumalanpalvelukset suoratoistona ja kirkkotilat auki hiljentymistä varten

Töölön seurakunnan ilmoitustaululla kehotetaan maskien käyttöön. Kuva: Olli Seppälä

Espoo, Helsingin ja Porvoon hiippakuntien tuomiokapitulit ovat antaneet viranomaisten uusien koronapäätösten johdosta myös uudet ohjeet Uudenmaan alueen seurakunnille. Ohjeiden mukaiset rajoitukset ovat voimassa 30.11.–20.12.

Rajoitusten ja suositusten noudattamisesta seurakunnan toiminnassa sekä niitä koskevista tapauskohtaisista päätöksistä vastaa kirkkoherra ja seurakuntayhtymän yhteisten palvelujen osalta seurakuntayhtymän ylin johto.

Jumalanpalvelukset välitetään suoratoistona

Tuomiokapitulit muistuttavat, että jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat seurakunnan lakisääteisiä tehtäviä, joten niiden jatkuminen on turvattava kaikissa olosuhteissa. Jumalanpalvelukset toimitetaan pääosin ilman kirkkotilassa paikan päällä olevaa seurakuntaa. Kirkkotilaan voidaan ottaa samanaikaisesti korkeintaan 10 ihmistä sisältäen jumalanpalveluksen toimittajat ja kirkon palveluskunnan. Aiemmin suositus oli korkeintaan 20 ihmistä.

Tuomiokapitulit ohjeistavat, ettei jumalanpalveluksia nauhoiteta etukäteen vaan ne välitetään seurakunnan omien sähköisten viestintäkanavien kautta suoratoistona seurakunnan pääjumalanpalveluksesta. Jumalanpalveluksessa voidaan viettää ehtoollista.

Toimitukset mahdollisimman pienellä joukolla

Muut kirkolliset toimitukset kuin jumalanpalvelukset ohjeistetaan järjestämään mahdollisimman pienellä joukolla ja ensisijaisesti seurakunnan tiloissa. Enintään voi olla paikalla 10 ihmistä seurakunnan työntekijät mukaan lukien. Hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka 10 henkilön raja ylittyisikin. Asiasta päättää kirkkoherra.

Niin seurakuntalaiset kuin työntekijät saavat osallistua kirkollisiin toimituksiin vain täysin terveenä. Kaikissa tilanteissa tulee noudattaa 1–2 metrin turvavälejä. Käsien pesua ja desinfiointia edellytetään ja siihen tulee tarjota mahdollisuus.

Seurakuntien tilaisuuksiin osallistuville ja seurakunnan tiloissa asioiville tuomiokapitulit suosittelevat vahvasti kasvomaskin käyttöä.

Työntekijöille tuomiokapitulit suosittelevat etätyötä, jos se työtehtävien suorittamisen näkökulmasta on tilapäisestikin mahdollista. Työpaikalla ja työhön liittyvissä tapaamisissa tulee käyttää kasvomaskia kaikissa tilanteissa, ellei maskin käytölle ole terveydellistä estettä. Ruokailut ja kahvitauot tulee porrastaa.

Kokoava toiminta keskeytetään

Jumalanpalveluksia lukuun ottamatta seurakuntien kokoava toiminta ja aikuisten pienryhmätoiminta sekä lasten ja alle 20-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuva pienryhmätoiminta keskeytetään 20.12. asti.

Alakoululaisten iltapäiväkerhot jatkavat toimintaansa kaupunkien perusopetusta koskevien linjausten ja ohjeiden mukaisesti.

Kokoontumisrajoitus ei koske luottamustoimielimiä

Tuomiokapitulit muistuttavat, ettei kirkkolainsäädäntö tällä hetkellä mahdollista sähköisiä kokouksia eikä kokoontumisrajoitus koske seurakuntien lakisääteisiä luottamustoimielimiä.

Varotoimenpiteenä toimielinten kokoontumisia voidaan kuitenkin harventaa ja kokouksissa päättää vain niistä asioista, jotka ovat pakollisia tai muuten kiireellisiä. Kokousjärjestelyissä on kiinnitettävä erityistä huomiota turvalliseen osallistumiseen.

Seurakuntien pitäisi pitää kirkkotilat auki

Koska voimakkaat rajoitustoimenpiteet vaikuttavat ihmisten henkiseen jaksamiseen, tuomiokapitulit kehottavat seurakuntia pitämään kirkkotiloja auki hiljentymistä, rukousta ja keskusteluapua varten. Tällöin on noudatettava edellä mainittuja henkilörajoituksia ja muita viranomaissuosituksia.

Hiippakunnat muistuttavat edelleen THL:n ohjeista, joilla jokainen voi suojata itseään ja lähimmäisiään tartunnalta:

1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.

2. Pidä ainakin 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.

3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.

4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.

5. Lataa Koronavilkku-sovellus.

Lue myös:

Ortodoksiset jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi suljetuin ovin koko Helsingin hiippakunnassa

Uudellemaalle 20 henkilön kokoontumisrajoitukset – tässä ovat ohjeet seurakunnille