Uskontojen uhrien tuki ry teki kyselyn Jehovan todistajien karttamis­käytännöistä – aineisto annettu poliisin käyttöön

Kuva: Olli Seppälä

Jehovan todistajat soveltavat yhteisön jättäneisiin niin sanottua karttamiskäytäntöä. Se tarkoittaa, että yhteisön jäsenet eivät ole tekemissä siitä eronneiden tai erotettujen kanssa.

Karttamista on käsitelty julkisuudessa paljon. Jehovan todistajat ovat yrittäneet kieltää, että käytäntöä olisi olemassa tai että se olisi ainakaan sellainen kuin yhteisöstä eronneet tai erotetut kertovat.

Valtakunnansaleissa kautta maan esitettiin 2017 lyhyt suomenkielinen video, jossa opastettiin karttamiseen kuvitellun esimerkin valossa. Kotimaa.fi oli seuraamassa tällaista esitystä. Esimerkissä perheen tyttärellä oli ollut suhde yhteisön ulkopuoliseen mieheen, eikä hän katunut tätä, joten seurauksena oli erottaminen seurakunnasta ja karttaminen.

Ennakkotapaus Belgiassa

Belgiassa Jehovan todistajat sai viime vuoden maaliskuussa 96 000 euron sakot syrjinnästä ja yllyttämisestä vihaan entisiä jäseniään kohtaan. Gentissä oikeuden antaman päätöksen jälkeen Uskontojen uhrien tuki UUT ry oli yhteydessä Helsingissä poliisiin ja syyttäjään.

Yhteydenoton pohjalta UUT teki viime kesänä karttamisesta kyselyn, johon vastasi noin 90 entistä Jehovan todistajaa. Kyselyn aineisto on toimitettu poliisille.

Helsingin poliisista vahvistetaan Kotimaalle, että materiaali on tullut heille. Materiaalia tarkastellaan ja arvioidaan, millaisiin toimiin se mahdollisesti antaa aihetta. Asian tekee oikeudellisesti monimutkaiseksi siihen liittyvä yhteisöllisen väkivallan luonne.

Karttaminen jopa vaatimuksia laajempaa

UUT on tekemässä karttamiskyselystä yhteenvedon, joka on tarkoitus julkistaa vielä kevään aikana.

– Yksi havainto kyselyn pohjalta on, että se koskettaa myös alaikäisiä niin, että joko heitä kartetaan tai heitä vaaditaan karttamaan, sanoo UUT ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Valkilan mukaan kattaminen myös vaikuttaa laajemmalta kuin Jehovan todistajien viralliset vaatimukset edellyttävät.

– Esimerkiksi jo se, että ilmaisee epäilynsä yhteisön opetusta tai käytäntöjä kohtaa, voi johtaa karttamiseen.

Eräänlaista harmaata aluetta on Valkilan mukaan tilanne, jossa yhteisön parissa kasvanut mutta ei kastettu irtautuu Jehovan todistajien yhteydestä.

– Virallisesti häntä ei ehkä tarvitsisi karttaa, mutta käytännössä näin tapahtuu.

Norjassa Oslon ja Vikenin hallintoalueen maaherran toimisto on antanut lapsi- ja perheasiain ministeriölle lausunnon, jonka mukaan Jehovan todistajien karttamissääntö rikkoo Norjan lakia uskonnollisista yhteisöistä, eikä yhteisölle sen vuoksi pitäisi myötää valtionavustusta. Asiasta on kertonut muun muassa Yle.

Lue myös:

Oululainen nainen ei saanut palvelua kauneushoitolassa, koska hän oli eronnut Jehovan todistajista

Tältä näytti opetusvideo – Kotimaa seurasi Jehovan todistajien karttamisopetusta valtakunnansalissa

"Karttaminen tuntuu avioerolta ja läheisen kuolemalta"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.