Uskonnon Bruce Lee: "Luo oma uskontosi"

Uskontotieteilijä Matti Rautaniemi on julistanut blogissaan kilpailun, jonka tavoitteena on saada lukijoita kuvaamaan oma uskontonsa. Kilvan taustalla on Rautaniemen kääntämä ja Basam Booksin julkaisema teos Luo oma uskontosi, jonka on kirjoittanut Los Angelesissa asuva uskontotieteilijä ja vapaaottelija Daniele Bolelli.

– Kirjan ala-otsikko on ohjeeton opaskirja. Kyse on siitä, että Bolelli kannustaa lukijoitaan tutkimaan mitä eri uskonnot opettavat perustavista teemoista kuten elämästä, kuolemasta, luonnosta, ruumiillisuudesta ja sukupuolten suhteista ja arvioimaan mikä on hyödyllistä ja mikä ei. Se mikä palvelee mahdollisuutta elää sopusoinnussa luonnon ja muiden ihmisten kanssa, kannattaa säilyttää, Rautaniemi sanoo.

Yksi Bolellin esikuvista on 1970-luvun itämaisten taisteluelokuvien tähti Bruce Lee, joka loi oman kung fu -tyylinsä.

– Hän haluaa tehdä uskonnolle saman minkä Bruce Lee teki kamppailulajeille eli yhdistää elementtejä ja hakea toimivuutta. Pääpointti on se, että myös perinteisten uskontojen edustaja luovat joka tapauksessa oman uskontonsa. He valitsevat uskomukset, joista pitävät ja torjuvat ne, joita eivät koe hyödylliseksi. Kukaan ei seuraa kirjaimellisesti minkään uskonnon opetuksia, vaan ympäröivät olosuhteet ja omat mieltymykset ohjaavat aina tulkintaa.

Pamflettimaisen kirjan ytimessä on näkemys, jonka mukaan vanhat identiteettiä määrittävät tekijät ovat murtumassa.

– Ihmiskunta on yhä verkottuneempi ja tieto kulkee nopeammin eivätkä paikkoihin sidotut identiteetit ole enää niin keskeisiä. Bolelli on näkemyksiltään ääri-individualistinen ja viittaa nietzscheläiseen itseluomiseen, jossa ihminen luo itse omat arvonsa. Hän kirjoittaa siitä hyvin tuliseen sävyyn.

Bolellin oma uskonnollisuus ammentaa Rautaniemen mukaan muun muassa taolaisuudesta.

– Hän korostaa, ettei seuraa mitään dogmaattisesti. Hänellä on esimerkiksi kokemuksia, jotka ovat vakuuttaneet hänet siitä, että maailmassa on enemmän kuin mitä pystytään havaitsemaan tai mittaamaan mutta hän ei halua tehdä siitä pidemmälle vieviä johtopäätöksiä vaan hyväksyä asian.

Kuvaa oma uskontosi -kilpailuun voi osallistua sunnuntaihin saakka. Voittaja julkaistaan Rautaniemen blogissa. Kilpailun tuomaristossa on Rautaniemen ohella Daniele Bolelli.

– On tullut osallistujia, hyvinkin erilaisia kuvia ja odotan lisää mielenkiinnolla. Palkintona yksi kappale tätä kirjaa. Tavoitteena on löytää omaperäisiä, innostavia, pysäyttäviä, hauskoja tai muuten puhuttelevia kuvia siitä, mihin ihmiset uskovat, Rautaniemi sanoo.