Uskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa olevan täytyy ilmoittaa hyväksikäytöstä

Uskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa tai luottamushenkilönä toimivan on lain mukaan ilmoitettava poliisille epäilyt lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia toteutettuja rikoksia ja suunniteltuja törkeitä rikoksia.

Tolvanen kommentoi Kotimaa24:n pyynnöstä sunnuntaina uutisoituja Jehovan todistajien toimintaohjeita. Johanneksenpoika.fi-sivustolla julkaistut, Jehovan todistajien yhteisön johdolle suunnatut ohjeet antavat toimintaohjeita tilanteeseen, jossa yhteisön sisällä on käynyt ilmi lasten hyväksikäytön epäily.

Ohjeistuksessa todetaan Suomen lain velvoittavan joissain tapauksissa ilmoittamaan vanhinten eli yhteisön johtajien tietoon tulleet hyväksikäyttötapaukset viranomaisille.

Yleistä, kaikkia koskevaa ilmoitusvelvollisuutta tehtyjen rikosten osalta Suomen laki ei tunne. Rikoslain mukaan ainoastaan suunnitteilla olevat törkeät rikokset on ilmoitettava viranomaisille. Velvollisuus koskee kaikkia 15 vuotta täyttäneitä. Tästä huolimatta Jehovan todistajien ohjeistus on Tolvasen mukaan selvässä ristiriidassa lain kanssa.

– Lastensuojelulain 25 pykälä velvoittaa uskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa ja luottamustoimessa olevaa ilmoittamaan poliisille, kun on syytä epäillä lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta. Kynnys ilmoitusvelvollisuuteen on hyvin matala, Tolvanen sanoo.

Hän huomauttaa, ettei yhteisön sisäinen ennakkotutkinta sovi yhteen kyseisen säännöksen kanssa.

– Jos rikosta on syytä epäillä, ilmoitus poliisille on tehtävä, Tolvanen sanoo.

Vastuu ilmoittamisesta on Tolvasen mukaan henkilökohtainen. Yhdyskunnan palveluksessa tai luottamustoimessa oleva ei voi siirtää velvollisuuttaan muille tahoille, esimerkiksi vanhimmistolle.

Ilmoittaa saa, vaikkei olisi velvollisuutta

Uskonnollisen yhteisön sisällä annettuun ohjeeseen on Tolvasen mukaan vaikea puuttua oikeudellisin keinoin. Viranomaiset voivat kuitenkin puuttua asiaan ainakin, jos ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti on johtanut rikollisen toiminnan jatkumiseen.

Tolvanen muistuttaa, että ilmoituksen saa tehdä myös palvelussuhteen tai luottamustoimen ulkopuolella oleva, vaikkei siihen laki velvoittaisi. Sen vuoksi ohjeistus on ongelmallinen myös eettisesti.

– Kun annetaan tällainen ohje, rikokset jäävät helposti ilmoittamatta, vaikka sen saisikin tehdä, Tolvanen sanoo.

Lain mukaan ilmoitusvelvollisia ovat ainoastaan uskonnollisten yhdyskuntien toimijat sekä lukuiset julkishallinnon toimijat, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollosta, opetustoimesta, lasten päivähoidosta, poliisista ja hätäkeskustoiminnasta. Sen sijaan ilmoitusvelvollisuus ei koske esimerkiksi yhdistyksissä toimivia.

Viime vuonna julkaistu Johanna Hurtigin tutkimus nosti esiin vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä tapahtuneista hyväksikäyttötapauksista. Tuolloin Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) piirissä toimineita henkilöitä epäiltiin hyväksikäyttötapausten peittelystä.

Tolvasen käsityksen mukaan SRK ei kuulu lain määrittämiin yhteisöihin, joiden toimijoilla on ilmoitusvelvollisuus. SRK ei ole rekisteröitynyt uskonnollinen yhdyskunta. Tolvanen kuitenkin muistuttaa, että jos SRK:n luottamustoimessa toimii esimerkiksi seurakunnassa työskentelevä pappi, hän on virkansa kautta ilmoitusvelvollinen.

Kotimaa24 ei tavoittanut parhaillaan ulkomailla lomailevaa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia kommentoimaan Jehovan todistajien ohjeistusta.

Lue myös:

Jehovan todistajien sisäinen ohje hyväksikäyttötapauksia varten julki

Uskontojen uhrien tuelta uusi selvitys Jehovan todistajien oikeuskomiteoista

SRK: Olemme pahoillamme että uhreja on laiminlyöty

Edellinen artikkeliLähetyshiippakunnan dekaani Juhana Pohjola menetti pappisvirkansa
Seuraava artikkeliGraffitit poistetaan kirkkojen seinistä pikimmiten

Ei näytettäviä viestejä