USA:n kongressissa uskonnollinen kirjo jakautuu toisin kuin väestössä keskimäärin – vain yksi ilmoitti olevansa uskonnoton

Yhdysysvaltain kongressitalon pyöreän salin eli Rotundan katto on koristeellinen. Kuva: Mari Teinilä

Yhdysvaltain kongressi muodostuu edustajainhuoneesta ja senaatista ja siihen kuuluu 535 jäsentä. Parhaillaan koolla on 117. kongressi.

Tutkimuskeskus Pew Research Center (PRC) on useina vuosina selvittänyt edustajien uskonnollisen taustan. Uskonnollisuutta koskevat muutokset edelliseen istuntokauteen ovat vähäisiä.

Kongressin jäsenistä vain yksi ilmoitti olevansa uskonnoton. Yhdysvaltain aikuisesta väestöstä 26 prosenttia identifioituu kuitenkin tähän ryhmään. Tosin PRC:n kyselyyn jätti vastaamatta tai ilmoitti ettei tiedä 18 edustajaa.

Kongressin jäsenistä kristittyjä on 88 prosenttia. Koko Yhdysvalloissa vastaava luku on 65 prosenttia. Protestantteja on 55,4 prosenttia, vastaava luku koko väestössä on 44 prosenttia. Protestanteista suhteessa enemmän muuhun väestöön verrattuna oli episkopaaleja ja presbyteerejä.

Katolilaisiksi ilmoittautui 29,8 prosenttia kongressiedustajista, vastaava luku koko väestössä 20 prosenttia. Kongressiedustajista kuusi prosenttia on juutalaisia, koko väestöstä juutalaisia on kaksi prosenttia. Kolme kongressiedustajaa eli 0,6 prosenttia ilmoittautui muslimeiksi. Koko väestössä vastaava luku on yksi prosentti.

Yksi muutos aiempiin kongresseihin on se, että yhä useampi edustaja nimeää itsensä kristityksi ilman että erittelee sen tarkemmin kirkkokuntaa tai uskonnollista yhteisöä.

Senaatissa työskentelee oma pappi, joka nousi viimeksi julkisuuteen kapitoliin kohdistuneen hyökkäyksen yhteydessä keskiviikkona. Kun kongressi jatkoi hyökkäyksen jälkeen työskentelyään, pastori Barry C. Black rukoili tilaisuuden alussa ja muistutti: "Sanoilla on merkitystä, kielellä on valta elämään ja kuolemaan."

* * *

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai digilehden täältä.