Tutkija: Vaalikoneiden puolueettomuutta epäillään silloin tällöin

Demokraatti-lehden pääkirjoituksessa esitettiin tällä viikolla väite, jonka mukaan vaalikoneiden kysymykset on painotettu suosimaan oikeistolaista poliittista ajattelua. Demokraatti on Sdp:n pää-äänenkannattaja.

Vaalikoneita tutkinut Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Juri Mykkänen ei vahvista, että väitteelle olisi tutkimuksellista näyttöä.

– Siinä mielessä pääkirjoitusheitto ei perustu ainakaan mihinkään muuhun kuin toimituksen omaan arvioon, sekin saattaa olla vähän vinoutunut. En heti luottaisi tuohon arvioon, asiaa pitäisi katsoa vähän tarkemmin, Mykkänen sanoo.

Porvarillisissa tiedotusvälineissä vasemmistolainen vaihtoehto löytyy yleisimmin "täysin eri mieltä" tai jonkin vastaavaa merkitsevän vaihtoehdon alta, Demokraatin pääkirjoitus väitti.

Juri Mykkänen tietää, että väitteitä vaalikoneiden puolueellisuudesta esitetään silloin tällöin. Hän kuitenkin uskoo, että ainakin suurten tiedotusvälineiden koneet pyritään tekemään neutraaleiksi.

– Sen verran olen jutellut isojen vaalikoneiden tekijöiden kanssa, että kyllä he ovat tietoisia näistä kysymyksenasetteluista. En usko, että niissä kysymyksissä tietoista vedätystä on, Mykkänen sanoo.

Demokraatin päätoimittaja Antti Vuorenrinne kertoo, ettei kyseessä ole hänen oma pääkirjoituksensa.

– Ei siinä nyt välttämättä mitään tutkimustaustaa ole, vaan perstuntumalta tehty havainto. Onko joku vasemmistolainen tai oikeistolainen, en tiedä, onko siinä jotain tieteellistä perustaa, Vuorenrinne sanoo.