Tutkija: Karismaattinen johtajuus altistaa hairahduksille

karismaattisuus_ksi205Jussi Sohlbergin mukaan karismaattinen uskonnollisen johtajuus mahdollistaa myös väärinkäytöksiä.

- Johtajan paine on kova. Hänen pitää olla poikkeuksellinen esimerkki, ja kilvoittelu moraalin alueella on vaativampaa. Kun hengellinen ideaali on asetettu hyvin korkealle, inhimilliset puolet lisäävät jännitettä, Sohlberg sanoo.

Nokia Missio kertoi maanantaina vapauttavansa liikkeen perustaneen Markku Koiviston tehtävistään, koska hän on ylittänyt seksuaalisia rajoja. Sohlbergia tapaus ei yllättänyt. Hänen mukaansa konservatiivisten liikkeiden hengellisiä johtajia on jäänyt kiinni seksuaalisista rikkeistä useasti aiemminkin.

- Silloin kun liikkeessä on hirveän voimakas seksuaalieettinen julistus, monesti soi hälytyskellot, että taustalla on jotakin hämärää. Kun tietynlaista seksuaalisuutta pyritään torjumaan itsestä, tilanne on helposti polaarinen.  Samaan aikaan voi olla erityyppisiä seksuaalisia suhteita ja kuitenkin esiinnytään julistajana, joka tuomitsee jyrkästi hairahdukset. Kulissia voi pitää kauankin pystyssä. On ajan kysymys, milloin todellisuus paljastuu.

Nokia Missio edustaa Sohlbergin mukaan perinteistä konservatiivista liikettä, johon yhdistyy voimakas karismaattisuus.

- Kun katsoo liikkeen ihmiskäsitystä ja raamatuntulkintaa, taustalla on perinteinen konservatiivinen näkemys, jonka mukaan seksi ennen avioliittoa on väärin. Totta kai myös homoseksuaalisuus, pornografia ja seksuaaliset irtosuhteet tuomitaan ja seksuaalisuuden ainoa hyväksytty toteuttamisen paikka on heteroavioliitto.

Myös karismaattisuus voi itsessään kanavoida seksuaalisuutta.

- Karismaattisuudessa on vahvasti keskiössä kokemus ja tunne. Joillekin ihmisille se voi antaa seksuaalisen sublimaation, korvaavan kokemuksen, mahdollisuuden. Karismaattiset kokemukset voivat tarjota totaalisen regressiotyyppisen irtipäästämisen tilan, jossa on seksuaalisia piirteitä. Vertailukohtana voidaan tarkastella vanhojen mystikkojen kieltä.  Ei ole ollenkaan harvinaista, että kuvaukset mystisestä yhtymisestä ovat hyvin seksuaalisesti värittyneitä, Sohlberg sanoo.

Lue myös: Koiviston tehtävistä vapauttamiseen ei liity rikosprosessia

Nokia Missio erotti Markku Koiviston