Turvapaikkaa hakenut Kiasmalla: ”Miksi Suomi otti meidät ensin vastaan, mutta nyt ajaa meidät ulos?”

Kaksi henkisesti hyvin kaukana toisiaan olevaa leiriä kohtaavat Helsingin ydinkeskustassa. Viikon ajan Kiasman edessä mieltään on osoittanut toistasataa kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä. Heistä valtaosa on irakilaisia tai afganistanilaisia.

Mannerheimintien toisella puolella Lasipalatsin kupeella mieltään osoittaa jokunen maahanmuuttoa vastustava Suomi ensin -liikkeen edustaja. Samalla he keräävät nimiä Ilja Janitskinin presidenttiehdokkuuden tueksi. Janitskin on MV-sivuston ylläpitäjä.

– Miksi Suomi otti meidät ensin vastaan, mutta nyt ajaa meidät ulos, kysyy irakilainen Amar Abdalvaheem. Hän ei ole vielä saanut päätöstä turvapaikkahakemukseensa.

Valtaosa Kiasman ulkopuolella telttaleiriä pitävistä on jo saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Kiasman eteen he ovat kokoontuneet eri puolilta Suomea. Leiriä pitämällä he toivovat vaikuttavansa hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan. Afganistanista paenneet korostavat sitä, että maan turvallisuustilanne on heikentynyt viime kuukausina.

– Miksi Suomi lähettää meidät Afganistaniin asti tapettaviksi? Päätöksentekijät voisivat yhtä hyvin ampua meidät jo täällä Suomessa, sanoo yksi paikalla olevista. Hän kertoo saaneensa kielteisen päätöksen.

– Tahdomme elää rauhassa, hän jatkaa.

Osalla kielteisen päätöksen saaneista ei ole enää muuta yöpaikkaa kuin Kiasman telttaleiri. Kaikki eivät ole valmiita menemään kirkon ylläpitämään tilapäismajoitukseen.

– En voi mennä, koska olen muslimi, yksi heistä sanoo.

Vastapäisen Suomi ensin -mielenosoituksen teltan seinällä roikkuu Ilja Janitskinia presidentiksi ajava juliste. Kannattajan mukaan hän olisi hyvä presidentti, koska ”ajaa sananvapautta”.

Helsingin käräjäoikeus on viime lokakuussa määrännyt Espanjassa asuneen Janitskinin vangittavaksi tavattaessa. Häntä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä rahankeräys- ja rahapelirikoksista.

Yksi mielenosoittajista sanoo, ettei hänellä ole suomalaisena kristittynä enää muuta mahdollisuutta kuin anoa turvapaikkaa Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta, koska Koraani käskee muslimeja tappamaan kristityt.

Suomi ensin -mielenosoitukseen osallistuva Panu Huuhtanen kertoo olevansa mukana, koska vastapäätä mieltään osoittavat ihmiset ”ovat saaneet jostain päähänsä, että voisivat jäädä Suomeen”.

Huuhtanen sanoo, ettei vastapään leiriläisillä ole laillista oikeutta olla Suomessa. Hänen mielestään on törkeää, että he ovat saaneet pystyttää leirin keskelle Helsinkiä.

– Tämän liikkeen tavoitteena on massamaahanmuuton estäminen, sanoo puolestaan Marco de Wit. Hän on yksi Suomi ensin -liikkeen vetäjistä.

– Me haluamme, että porukkaa tulee tänne tipoittain eikä tuhansittain.

Kuvat: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliRauhan Tervehdys: Konservatiivipapit älähtivät Oulun piispan avioliittokirjeestä
Seuraava artikkeliOrtodoksikirkko selvittää arkkipiispanistuimen siirtämistä Kuopiosta Helsinkiin

Ei näytettäviä viestejä