Turun tuomio­kirkon kellot sekosivat ja soivat pitkin yötä, aamulla tunnin yhtä­jaksoinen konsertti

Kirkkojen vuosi. Esitteet ja Kirkkojen vuosi -kirja. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Paula Heino. Tekstit Tytti Issakainen, taitto Erkki Kiiski. Kaikkien yhtymän kirkkojen ja Piispanristin hautausmaan kappelit. Tuomiokirkon kellot.

Turun tuomiokirkon kellot pitivät omaa konserttiaan soimalla läpi maanantain ja tiistain välisen yön. Turun tuomiokirkkoseurakunta kertoi tiistaina sosiaalisessa mediassa kellojen häirinneen kaupunkilaisten yöunia. Aamulla ne soivat yhtäjaksoisesti yli tunnin.

Kellonsoittomoottoriin tuli maanantaina vika, ja kellot soivat ensimmäisiä ylimääräisiä lyöntejä jo tuolloin. Tiistaina kellot kytkettiin pois käytöstä ja paikalle odotettiin korjaajaa, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä kertoi tiedotteessaan.

Tuomiokirkon kellot soittavat tasalyönnit, jotka pitävät sisällään ensin neljä lyöntiä ja niiden jälkeen kuultava aikalyönti. Tasalyöntien lisäksi kuullaan varttilyönnit niin, että vartin yli kello soi kerran, puolelta kaksi kertaa ja varttia vaille kolmesti.

Kirkon tornissa on kuusi jumalanpalveluskelloa ja kaksi aikakelloa. Yhteensä kellot painavat 18 000 kiloa.

Kellot ovat Turun palon jälkeiseltä ajalta. Vuonna 1827 Turussa koettiin lähes koko silloisen kaupungin tuhonnut tulipalo, jolloin myös tuomiokirkon torni paloi ja sen kellot sulivat. Kellot ovat tornissa 82 metrin korkeudessa.

Lue myös:

Turun tuomiokirkon urut hajosivat kaksi minuuttia ennen konserttia – f-nuotti pamahti soimaan itsestään

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Turun tuomiokirkon kellot sekosivat ja soivat pitkin yötä, aamulla tunnin yhtäjaksoinen konsertti

Edellinen artikkeliMurre hallussa, mutta kirkollinen kieli piti opetella – Valtteri Virta kirkkoherraksi Raumalle
Seuraava artikkeliKirkkohallitus päätti seurakunta­jaoista 2022: Kolme seura­kuntaa lakkautetaan

Ei näytettäviä viestejä