Turistityöntekijäksi hakee yhä useammin virassa oleva – eläkeläishakijoiden määrä vähenemässä

Eläkeläishakijoiden määrä turistityöntekijöiksi on vähentynyt, kertoo kirkon turistityön koordinaattori Bror Träskbacka. Kirkon turistityöntekijöiden valinnoista talvikaudelle 2018–2019 kerrottiin viime viikolla. Valittujen listan voi lukea täältä.

Träskbackan mukaan turistityöntekijöiksi haki tänä vuonna kaiken kaikkiaan 53 ihmistä, joista viidesosa eläkkeellä olevia. Turistityöntekijöihin kuuluu niin turistipappeja kuin turistikanttoreitakin. Heidän tehtävänään on palvella suomalaisia lomalaisia ja kausimuuttajia lomakohteissa eri puolilla maailmaa.

– Viisitoista vuotta takaperin eläkeläiset olivat vapaana tulemaan näihin hommiin. Nyt viime vuosina on tuntunut siltä, että virassa olevien työntekijöiden hakemukset ovat olleen vain lisääntymään päin. Trendi on ollut nähtävissä jo viimeisten parin vuoden aikana.

Syytä eläkeläishakijoiden määrän vähenemiseen Träskbacka ei osaa sanoa. Virassa olevien hakemusten määrän kasvukin saa hänet mietteliääksi.

– Onko suomalaisessa työelämässä, Suomessa tai seurakunnissa jotakin, joka saa ihmiset ajattelemaan, että olisi hyvä saada tällainen kokemus?

Träskbacka kertoo, että turistityöntekijät saavat palkkaa 60 prosenttia normaalista palkastaan.

– Raha ei siis ole se, joka ratkaisee, vaan itse työ. Lisäksi on nähtävissä kansainvälinen dimensio, eli suomalaiset haluavat olla jossain vaiheessa elämäänsä ulkomailla töissä.

– Lisäksi joku on voinut tehdä samassa seurakunnassa töitä pitkään ja haluaa vaihtoehtoisen vuoden. Tämä voi olla myös lähettävälle seurakunnalle hyvä asia. Ihminen tuo seurakuntaan uusia ideoita tullessaan takaisin.

Kuva: Olli Seppälä. Turistikirkon kyltti Las Palmasissa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKaksi ehdokasta tarjolla Kuopion ja Karjalan ortodoksisen hiippakunnan piispaksi
Seuraava artikkeliHeponiemen Hiljaisuuden keskuksen toiminta lopetetaan lokakuussa – ”Tämä ei ollut helppo päätös”

Ei näytettäviä viestejä