Tuomiorovasti esikoislestadiolaisten toimista: Olen murheellinen

Esikoislestadiolaiset ottivat Mikkelin esikoislestadiolaisten rukoushuoneella ehtoollisen omaan haltuun eli maallikoiden jaettavaksi. Mikkelin tuomiorovasti Juha Palm oli yrittänyt vaikuttaa, ettei näin kävisi.

– Olen murheellinen, että siinä liikkeessä tällaiseen johtopäätökseen ja käytäntöön päädyttiin. Olisin toivonut, että he olisivat pysyneet kirkon sakramenttiyhteydessä, Palm kommentoi.

Hän kuitenkin uskoo, ettei liike ole toimissaan yksimielinen.

– Liikkeessähän on varmaan monenlaisia mielipiteitä. Mutta on sakramenttien ottaminen omiin käsiin aikamoinen kannanotto seurakuntaa ja kirkkoa kohtaan.

Palm on keskustellut Mikkelin esikoislestadiolaisten kanssa syksyn aikana. Hän viestitti heille, että sakramenttien ottaminen omaan haltuun on kirkon näkökulmasta väärä käytäntö.

– Yritin vaikuttaa, että he eivät tekisi näin. Useammankin henkilön kanssa siellä keskustelin. Pyysin, että he miettisivät vielä asiaa ja ottaisivat mahdolliset seuraukset huomioon.

Kirkossa papit toimittavat sakramentit eli kasteen ja ehtoollisen, tämä perustuu kirkkojärjestykseen.

Palm ei osaa sanoa, millaisia seurauksia esikoislestadiolaisten omatoimisuudella on.

– Meidän täytyy tuomiokapitulin ja piispankin johdolla tätä asiaa pohtia.

Palm kehuu Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan esikoislestadiolaisten luottamushenkilöiden hoitavan tehtäviään mallikkaasti. Tuomiokirkkoseurakunta on myös antanut joskus kirkkoja esikoislestadiolaisten käyttöön, jos he ovat halunneet järjestää isot seurat.

– Joskus minäkin olen ollut siellä puhumassa, tällaista yhteistyötä on hyvässä hengessä ollut. Senkin takia olen tästä murheellinen.

Onko näissä seuroissa ollut myös naispappeja?

– No ei, koska ne ovat olleet heidän omia tilaisuuksiaan, heillä on ollut omia puhujiaan. He ovat sen ohjelman tehneet.

Esikoislestadiolaiset eivät hyväksy naispappeutta.

Palmin mukaan kirkon luovuttamista esikoislestadiolaisten käyttöön pitää nyt miettiä uudelleen sakramenttiseparatismin vuoksi.

– En osaa suoraan vielä sanoa, millä tavalla yhteistyömme voi jatkua.

Palm pohtii myös, että erityisen ongelmalliseksi tilanne tulisi esikoislestadiolaisen maallikkoluottamushenkilön kohdalla, mikäli hän alkaisi näkyvästi jakaa ehtoollista tai kastaa lapsia.

Kuva: Hanna Räinä

Lue myös:

Herätysliiketutkija: Esikoislestadiolaisten irtiotto on historiallinen

Esikoislestadiolaiset ottivat ehtoollisen omaan käyttöön

"Vakava toive" – Kotimaa24 julkaisee piispojen viestin esikoislestadiolaisille