Tuntijakoehdotus vähentäisi lukion uskonnonkursseja

Lukiokoulutuksen yleisiä valtakunnallisia tavoitteita ja tuntijaon uudistamista valmistellut työryhmä luovutti ehdotuksensa opetusministeri Krista Kiurulle tiistaina 17.12.

Työryhmä ehdottaa kolmea erillistä vaihtoehtoa A, B tai C lukion tuntijaoksi. Uutta kaikissa vaihtoehdoissa ovat kaikille opiskelijoille yhteiset teemaopinnot, joita opiskellaan A- ja C- vaihtoehdoissa kolme kurssia ja B-vaihtoehdossa viisi kurssia.

Voimassaolevaan tuntijakoon verrattuna pakollisten kurssien määrät alenisivat kaikissa vaihtoehdoissa. Pakollisten kurssien väheneminen lisäisi opiskelijoiden valinnaisuutta. Lukion oppimäärä pysyisi yhä 75 kurssissa.

”Opiskelijan valinnaisuuden rakenne muuttuisi merkittävästi vaihtoehdoissa A ja B aiemmasta, koska osa aiemmin pakollisista oppiaineista ja niiden kursseista muuttuisi opiskelijalle valinnaisiksi. Näin opiskelija voisi entistä enemmän keskittyä valitsemiensa oppiaineiden opiskeluun. Valinnaisuuden lisäys koskisi luonnontieteellis-, humanistis-, yhteiskunta- ja katsomuksellisten oppiaineiden sekä taideaineiden opintoja”, työryhmän ehdotuksessa todetaan.

Uskonnon ja elämänkatsomustiedon osalta pakollisten kurssien määrä alenisi kolmesta yhteen. A ja C vaihtoehdoissa uskontoa tai elämänkatsomustietoa opiskeltaisiin yksi pakollinen ja kolme valinnaista kurssia. B vaihtoehdossa valinnaisia kursseja olisi vain kaksi. Nyt pakollisia uskonnonkursseja on lukiossa kolme.

Työryhmän ehdotus lähetetään seuraavaksi lausuntokierrokselle. Lausuntokierroksen pohjalta viimeistellään valtioneuvoston asetus, joka on tarkoitus antaa vielä kevään 2014 aikana. Uusi tuntijako otetaan käyttöön vuonna 2016.

Edellinen artikkeli”Kristinuskon vastaiset näkemykset jylläävät kirkossa”
Seuraava artikkeliHalonen mukana – kynttilät syttyvät Mandelan muistolle

Ei näytettäviä viestejä