"Tunnen itseni vapaaksi ja helpottuneeksi" – Björn Vikström jätti Porvoon tuomiokirkossa jäähyväiset piispan viralle

Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström luopui tänään sunnuntaina piispan viran tunnuksista Porvoon tuomiokirkossa pidetyssä jäähyväismessussa. Samalla Vikström piti viimeisen saarnansa piispan virassa.

Saarnateksti oli Luukkaan evankeliumin 19. luvun jakeet 41–48. Sunnuntain teemana oli etsikkoajat.

Vikström puhui kyyneleistä, joita Jeesuskin evankeliumin mukaan vuodatti surressaan Jerusalemin ja sen temppelin tulevaa kohtaloa.

Lähtömessun esirukouksessa mainittiin Porvoossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sattunut tapaus, jossa kahta poliisia ammuttiin.

Saarnansa lopuksi Vikström palasi käsillä olevaan tilanteeseen eli siihen, että kohta hän jättäisi alttarille piispuuden ulkoiset tunnusmerkit ja luopuisi piispuudesta. Vikström ehti olla Porvoon piispana kymmenen vuotta. Hänet vihittiin piispaksi samaisessa tuomiokirkossa ensimmäisenä adventtisunnuntaina 2009.

Vikström ilmoitti pian tultuaan valituksi, että ei olisi virassa eläkeikään asti. Aluksi hän puhui 12 vuodesta mutta tarkensi myöhemmin, että kymmenen vuotta on tarpeeksi.

– Parikymmentä vuotta tuntuu liian pitkältä ajalta [piispan virassa], Vikström kommentoi Kotimaa24:lle vuonna 2011 ja sanoi, että ajatus rajata virassaoloaika on hänen henkilökohtaisen pohdintansa tulos, ei periaatteellinen kannanotto.

"Toivon voivani palvella kirkkoa ja Jumalan maailmaa"

"Jeesus itkee päivän tekstissä. Myös minulle tämä päivä on hyvin tunteellinen, mutta myös aivan toisesta syystä. Tunnen itseni vapaaksi ja helpottuneeksi saadessani jättää raskaan ja tärkeän tehtävän seuraajalleni", Vikström sanoi.

"Tunnen tänään surua, mutta en siksi, että kaikki olisi ohi. Kirkko ja hiippakunta jatkavat elämäänsä. Minä menen eteenpäin uusiin tehtäviin, joissa toivon voivani palvella kirkkoa ja Jumalan maailmaa niillä lahjoilla, jotka olen saanut."

Vikström sanoi tuntevansa myös haikeutta. Messun lopuksi hän luopui piispuuden tunnusmerkeistä: kaavusta, piispanrististä ja -sauvasta sekä hiipasta, jota hän tosin ei ole tavannut käyttää.

Messuun jälkeen kirkkoväelle tarjottiin lohisoppaa lähellä sijaitsevan tuomiokapitulin talon pihalla.

Kirkkoväen joukossa olivat muiden muassa Björn Vikströmin isä, arkkipiispa emeritus John Vikström, setä, Porvoon piispa emeritus Erik Vikström sekä Porvoon piispa emeritus Gustav Björkstrand. Myös Helsingin piispa emerita Irja Askola oli mukana, samoin Porvoon tuleva piispa Bo-Göran Åstrand, joka aloittaa uudessa tehtävässään syyskuun alussa. Hänet vihitään virkaansa Porvoon tuomiokirkossa 29. syyskuuta.

Kapitulin juhlasalissa oli esillä piispa Björn Vikströmin tuore, taitelija Ninni Heldtin maalama muotokuva – se on nähtävissä jutun lopussa. Samassa yhteydessä julkaistiin myös Björn Vikströmin juhlakirja Lyssna, leva, förstå (Kuunnella, elää, ymmärtää).

Björn Vikström aloittaa 1. syyskuuta Åbo Akademissa teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian opettajan tehtävässä.

Kuvat: Olli Seppälä

Lue myös:

Piispa Björn Vikström siirtyy Åbo Akademiin – "Olen antanut hiippakunnalle parhaani, on aika astua sivuun"

Björn Vikström Radio Deissä: Kymmenisen vuotta riittää piispan virassa

Vikström ei jatka piispana eläkeikään asti

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.