Tietosuojavaltuutettu korostaa kirkon vastuuta sukututkimuksessa

Tietosuojavaltuutettu korostaa kirkkohallitukselle sukututkimuksen uusista ohjeista antamassaan lausunnossaan rekisterinpitäjän eli seurakuntien vastuuta ja vahingonkorvausvelvollisuutta mikäli yksittäinen sukututkija saisi haltuunsa arkaluonteisia tietoja tai tietoja tapauksissa, joissa rekisteröity on esimerkiksi kieltänyt sukututkimuksen.

Julkisuudessa sukututkimuksen tietoturvasta käydyn keskustelun seurauksena Kirkkohallitus pyysi tietosuojavaltuutetun toimistosta lausuntoa 21.4.2011 henkilötietolain säännösten ja Korkeimman hallinto-oikeuden marraskuussa 2010 antamaan ratkaisuun, jossa korostettiin yksityiselämän ja henkilötietojen suojaa sukututkimusta tehtäessä.

Tietosuojavaltuutetulla ei ole huomautettavaa kirkkohallituksen seurakunnille maaliskuussa tänä vuonna antamaan ohjeeseen sukututkimuksen tietosuojaa koskevista suosituksista. Kirkkohallitus suositteli, että jatkossa kaikki seurakunnat ja keskusrekisterit antaisivat lupia ainoastaan sata vuotta vanhempien kirkonkirjojen tutkimiseen.

Tietosuojavaltuutetun kannanoton mukaan yksityishenkilön sitoumus vaitioloon ei poista tai lievennä julkishallinnon rekisterinpitäjän lakisääteistä vastuuta esimerkiksi lainvastaisesta henkilötietojen luovutuksesta.

Kirkkohallitus suosittelee korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen edellyttämän henkilötietojen suojan toteuttamiseksi, että jatkossa kaikki seurakunnat ja keskusrekisterit antaisivat lupia ainoastaan sata vuotta vanhempien kirkonkirjojen tutkimiseen. Annettu suositus koskee ainoastaan omatoimista kirkonkirjojen tutkimista.

Edellinen artikkeliTaivalkosken oppilaitospappi tekee kunnalle töitä
Seuraava artikkeliKysymys ”diakonaatista” hämmentää kirkossa

Ei näytettäviä viestejä