Teemu Laajasalo Piispan kyselytunnilla: Meillä on tutkivaa journalismia, joka näyttää kuitenkin olevan enemmän viihdejournalismia

Tänään keskiviikkona Radio Dein ja Kotimaan yhteisellä Piispan kyselytunnilla piispa Teemu Laajasalo kommentoi median toimintaa.

Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä kysyi piispalta, mikä median toiminnassa on hänen mielestään ansainnut ruusuja ja risuja viime aikoina.

– Olen radikaalin sananvapauden ystävä. Ajattelen, että media tekee itsessään aina hyvää työtä, kun se nostaa esiin eri keskustelunaiheita, Laajasalo totesi.

Piispa päätyi kehumaan mediaa sisäisestä itsekritiikistä.

– Useinhan sanotaan, että sitä ei ole, vaan että journalistit aina puolustavat ja kehuvat toisiaan. Viime aikoina toimittajat ovat kivasti nokitelleet toisiansa. Yleisön edustajana ja kaikenlaisten juttujen kohteena sitä on ollut ihanaa katsoa.

Laajasalo toivoisi medialta itsekritiikkiä, joka ei kuitenkaan polarisoituisi amerikkalaiseen tapaan niin, että on vain kaksi mediaa eli kaksi eri maailmaa. Sen sijaan toimittajat voisivat piispan mielestä arvioida toistensa toimintatapoja.

Kun mediaa kritisoi, käy kuin koulukiusaamisessa

Risujakin piispalla oli jaettavana.

– Vanha ohje on, ettei mediaa pidä koskaan kritisoida, koska siinä käy samalla tavalla kuin koulukiusaamisessa: kun yrittää sanoa jotain, on pää vessanpöntössä, hän totesi.

Laajasalo piti kuitenkin risuja ansaitsevana ongelmana sitä, että journalismin lajit sekoittuvat.

– Mikä on viihdettä ja mikä on tutkimusta? Meillä on tutkivaa journalismia, joka näyttää kuitenkin olevan enemmän viihdejournalismia. Tämän erottelu on tosi tärkeä juttu.

Piispa otti esimerkiksi pääministeri Sanna Mariniin liittyvät viimeaikaiset jutut.

– Silloin kun niitä katsotaan puhtaasti viihdejournalismina, niin niitä on helpompi katsoa, kun ”tämä on nyt tällaista viihdettä”.

Mutta kun ruvettiin tutkimaan pääministeriin liittyviä huumepuheita, lajityypit menivät Laajasalon mielestä sekaisin.

– Jos viihteen ja tutkivan journalismin välinen raja hämärtyy, tulee semmoinen olo, että hetkonen, Laajasalo sanoi.

Piispan kyselytunnilla suorassa radiolähetyksessä piispaa tenttasivat Ylen toimittaja Satu Miettinen, Kirkko ja kaupungin uutispäällikkö Pauli Juusela ja Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä. Keskustelua juonsi Ariel Neulaniemi Radio Deistä.

Piispan kyselytunti on kuultavana uusintana tulevana lauantaina klo 13.35. Ohjelmaa voi kuunnella jälkikäteen myös DeiPlus-sovelluksen tai -sivuston kautta.

Piispan kyselytunti -ohjelmassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat vuorollaan toimittajien tentattavina Radio Dein studiossa.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKMN:n yleiskokouksessa Suomen delegaatit näkivät kirkkojen erilaisia todellisuuksia – keskustelun vähyys huoletti
Seuraava artikkeliLuonto puhuu: Katumus, joka aiheutti muodonmuutoksen

Ei näytettäviä viestejä