Tapaus miljoonaperintö herätti kirkon tekemään työntekijöilleen pelisäännöt

Kirkkohallituksessa käynnistyy pelisääntöjen tekeminen kirkon työntekijöille tilanteissa, joissa työntekijä voisi joutua ristiriitatilanteeseen virka-asemassaan. Osana ohjeita käsiteltäisiin myös työntekijälle tarjottavaan lahjoitukseen tai testamenttiin suhtautumista.

Ohjeisiin herättelevä tekijä oli osaltaan Ilta-Sanomien viikonloppuinen uutinen kirkkoherran saamasta miljoonaperinnöstä. Tarve ohjeisiin ei kirkon työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtajan Risto Voipion mukaan sinänsä liity kyseiseen tapaukseen. Kirkkoneuvos Voipion mukaan nyt on kyse yleisemmästä ja laajasta tarpeesta luoda työntekijäryhmille pelisäännöt moniin eri tilanteisiin, samaan tapaan kuin vaikkapa valtion virkamiehillä on.

- Olemme kirkkohallituksessa tällä viikolla asiasta keskustelleet ja todenneet, että tarve on ilmeinen.

Tämä ei Voipion mukaan tarkoita, että kirkon työntekijöiden toimintaan kohdistuisi erityisiä epäilyksiä. Niitä ei ainakaan hänellä ole.

- Mutta luotettavuuden, avoimuuden ja uskottavuuden vaatimus ja myös työntekijöiden oikeusturva edellyttävät, että pelisäännöt ovat selkeät ja tiedossa.

Vielä ei ole päätetty, kuka kirkkohallituksen työtä lähtee vetämään tai mitä kaikkea ohjeistukset koskisivat. Tässä vaiheessa asia on Voipion työpöydällä. Voipion mukaan kenttä on laaja. Siihen liittyy esimerkkeinä työntekijöiden ja sidosryhmien yhteistyö ja kilpailutustilanteet. Yksi pieni osa olisivat myös suhtautuminen lahjoituksiin ja testamentteihin. Voipio arvelee, että ohjeet etenevät aikanaan kirkkohallituksen täysistunnon päätettäväksi.

Voiko kirkon työntekijä ystävystyä?

IS kertoi kirkkoherran saaneen miljoonatestamentin edesmenneeltä leskirouvalta, josta oli tullut läheinen ystävä. Vaikka he tapasivat alun perin työn kautta, välit eivät liittyneet enää viranhoitoon. Kirkkoherra yritti estää leskeä ja kieltäytyä perinnöstä. Testamentin ovat hyväksyneet lesken edunvalvoja ja valtionkonttori. Itä-Savo ja Länsi-Savo kertoivat ensimmäisenä, että asiasta on keskusteltu Mikkelin hiippakunnassa.

- Olen tavannut kirkkoherran ja kuullut hänen selvityksensä testamenttiasiasta. Tuomiokapitulin käytettävissä olevien tietojen perusteella ei ole syytä epäillä kirkkoherran toimineen vastoin virkavelvollisuuksiaan tai käyttäneen virka-asemaansa väärin, piispa Seppo Häkkinen sanoo Kotimaa24:lle.

Voipio ei tätä tapausta kommentoi, mutta vastaa yleisesti kysymykseen, voiko kirkon työntekijä ystävystyä.

- Voi. Mutta silloin täytyy huolehtia siitä, että virkavelvollisuudet eivät joudu ristiriitaan. Pitää hyvin tarkkaan katsoa, missä roolissa on ja mitä asioita tulee eteen.

Lue myös: IS: Kirkkoherralle leskeltä miljoonaperintö