Tampereen tuomiokapitulista kanneltu oikeusasiamiehelle

Yhdeksän luottamushenkilöä Tampereen yhdeksästä seurakunnasta on tehnyt kantelun oikeusasiamiehelle Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin toimista. Kantelussa pyydetään laillisuustutkintaa toimista, joiden katsotaan olevan lain ja hyvän hallintotavan vastaisia.

Kovin yksityiskohtaisesti kantelussa ei eritellä sen syitä. Kantelijat toteavat, että he ovat kiinnittäneet huomiota kapitulin toimiin erityisesti suhteessa Tampereen seurakuntayhtymään ja siihen kuuluviin seurakuntiin. ”Katsomme, että kapituli on näitä seurakuntia koskevassa hallinnoinnissaan toiminut lakien ja hyvän hallintotavan vastaisesti”. ”Katsomme, että kapitulin hallintokäytännöt ja päätöksenteko valmisteluineen ja toimeenpanemisineen eivät ole olleet viime vuosina kaikilta osin kirkkolain, hallintolain, yhdenvertaisuuslain ym. kapitulia sitovan lainsäädännön mukaisia”.

Kantelijoiden mukaan Tampereen seurakuntayhtymän organisaatio ja hallintokäytännöt ovat päässeet muotoutumaan sellaisiksi, että lain mukainen hallinto, päätösten valmistelu, päätöksenteko ja toimeenpano eivät ole yhtymän toimien ehdoton lähtökohta. Kantelijoiden mielestä valvonnan puute on johtanut yhtymässä piittaamattomuuteen. Kapituli ei ole hoitanut sille määriteltyä laillisuusvalvontatehtävää. ”Kuvaavaa on, että kapitulin omissa dokumenteissa on toteamus, että Tampereen seurakuntayhtymä ei ole ’kiistatta kirkkolain mukainen’, mutta kapituli ei ole tehnyt mitään laillisuuden palauttamiseksi.”

Kantelun allekirjoittaneiden asiamies, Hervannan seurakuntaneuvoston jäsen Timo Koivula kertoo, että kantelu ei liity seurakuntien lukumääräkeskusteluun, jota on käyty Tampereella viime vuosina.

– Sen asian tarkentaisin, kun meitä on yhdeksän kantelijaa, että olemme toimineet yksityishenkilöinä eli meillä ei ole kenenkään valtuutusta. Meillä jokaisella on tietty status, olemme jokainen vähintäänkin oman seurakuntamme seurakuntaneuvoston jäseniä, hän kertoo, mutta ei tässä vaiheessa halua täsmentää kantelun yksityiskohtia enempää.

Edellinen artikkeliSRK: Olemme pahoillamme että uhreja on laiminlyöty
Seuraava artikkeliSatuolennon nimitykseksi käy haltia tai haltija

Ei näytettäviä viestejä