Taizé-veli Jean-Marie: ”Jos hermostut, kun ihmiset eivät vastaa odotuksiasi, päädyt yksinäiseksi”

Amerikkalaissyntyinen veli Jean-Marie tuli Ranskaan Taizé-yhteisöön vuonna 1981 ensin vapaaehtoiseksi ja liittyi sitten veljiin.

Millaista on elää veljesyhteisössä?

– Olemme hyvin erilaisia. On elämänpituinen tehtävä oppia lukemaan toinen toistaan. Kun elää yhdessä, on opittava hyväksymään omat sisäiset ja ulkoiset rajoitteensa ja hyväksyttävä ne myös muissa. Jos hermostut, kun ihmiset eivät vastaa odotuksiasi, päädyt yksinäiseksi. Anteeksiantamiseen kuuluu se, ettei etsi täydellisyyttä toisista eikä itsestään.

Tulit yhteisöön etsimään elämällesi merkitystä. Oletko löytänyt sen vuosien kuluessa?

– Kun etsit ja lopulta löydät, alat etsiä taas uudestaan. Sellainen on elämän dynamiikka. Elämme aikaa, jolloin puhutaan paljon onnellisuudesta ja itsetuntemuksesta. En ole varma siitä, auttaako se ketään. Usko ei ole passiivista vaan aktiivista ja luovaa. Ilo löytyy etsimisestä itsestään ikään kuin pieniä ylösnousemuksia olisi joka päivä. Suuret seikkailut alkavat aina siitä, että nousee aamulla ja astuu ovesta ulos.

Taizé on erityisesti nuor-
ten paikka. Minkälaisen kokemuksen se tarjoaa nuorille?

– Elämme monin tavoin kovempaa aikaa kuin ennen. Koskaan elämä ei ole helppoa nuorille, mutta nykyään on paljon huolta tulevaisuudesta ja siitä, mitä me teemme tälle planeetalle. Nuorten on myös vaikea löytää työtä. Kun minä olin nuori, löydettiin ammatti ja pysyttiin siinä. Nyt elämä ei seuraa enää niin tiukkoja raiteita. Maailma on jollain tavalla nestemäinen. Kaikki on liikkeessä. Se vaatii ihmisiltä paljon.

– Taizé antaa aikaa ja tilaa pohtia muita asioita. Tyypillisesti täällä tullaan optimistisemmaksi oman itsensä suhteen ja ymmärretään, ettei pysähtymistä tarvitse pelätä. Jumala on kuin tuulen henkäys. Hän ei tunkeudu väkisin kenenkään elämään, mutta hän on aina läsnä.

Kuva: Freija Özcan

Lue myös arkistojutut:

Irja Askola: Suomen poliittisen profiilin muutos herätti kysymyksiä Taizéssa

Mikä Taizé-hengellisyydessä vetoaa?

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliKaksi kolmesta amerikkalaisesta kokee, että korkeampi voima on palkinnut heidät
Seuraava artikkeliAKI-liittojen kyselytutkimus: Kanttorit voivat pahoin, ja naisten johtajuus saa tukea vain naisilta

Ei näytettäviä viestejä